Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Što je trend?

1
Nivo
akademije

Binarne opcije se, kao i sve druge vrste investiranja u financijskim tržištima, temelje na trendu. Svakog investitora zanima u kojem smjeru će se kretati cijena u budućnosti: hoće li rasti ili padati? Razlika je što u binarnim opcijama traderi samo procjenjuju kretanje cijena, bez da kupuju vrijednosnice, ali trend zato nije manje važan.

Kako nastaje trend?

Izreku „trend ti je frend“ zna svaki trader na svijetu. Ideja je naizgled jednostavna, trader treba pratiti trend kako bi mogao odrediti u koju opciju uložiti, ali usprkos tome, velik broj tradera jednostavno ne uspijeva prepoznati trendove na tržištu.

Trend je serija cijena koje se kreću u određenom smjeru, a može biti bikovski (bullish) ili medvjeđi (bearish). U slučaju bullish trenda, traderi će tražiti linije podrške i kupiti call opcije. U bearish trendu, investitori trebaju tražiti linije otpora, a kupiti put opcije.

Trend postaje vidljiv tako da se nacrta linija trenda koja navodi tradera da donese pravu odluku. Izraženi trendovi svoj vrhunac obično dosegnu u trenutku kada se susreću s projiciranom linijom podrške ili linijom otpora.

Trend je mnogo jači u trenucima kada tržište napreduje s korektivnim valovima nego s impulzivnim pokretima, a važno je napomenuti kako postoje i cik-cak valovi koji su omiljeni valovi za kanaliziranje, a samim time i tradeanje.

Nažalost, tržište često mnogo vremena provede u tzv. području konsolidacije, a ne u uvjetima trenda. Ipak, prepoznavanje jakih trendova može biti dovoljno za ostvarivanje zdravog profita koji će traderima omogućiti mirovanje u razdoblju konsolidacije.

Trendovi i Elliott

Kada govorimo o trgovanju Elliott valovima, trend je uvijek povezan s impulzivnim kretanjem. To je veoma važna informacija jer razumijevanje impulzivnih valova i načina na koji putuje tržište je ključ za identifikaciju trenda.

Impulzivno kretanje tržišta se sastoji od pet valova, tj. ima strukturu pet valova, a od njih pet, tri su impulzivna. To znači da su preostala dva vala korektivna, pa kada trader traži trend, oni predstavljaju trenutak kada trader treba početi kupovati opcije.

Postoje različite razine na kojima je moguće početi kupovati call opcije, kada govorimo o Elliotovoj teoriji valova, a trgovanje najviše ovisi o valovima koje oblikuje tržište.

graphAko je tržište upravo završilo svoj prvi val, a drugi je već počeo, tada je potrebno koristiti Fibonaccijev alat i izmjeriti duljinu prvog vala koji je već završio. Ako se radi o odmaku koji iznosi više od 61,8% to znači da se radi o valu s mogućom korekcijom u drugom valu. Tada se sugerira kupovanje opcije. Ako je prvi val bullish naravi, preporučuje se call opcija. Ako se radi o bearish valu, svakako je bolje investirati u put opciju.

Kada se radi o trećem i četvrtom valu, oni su u međusobnom odnosu i korelaciji. Uvriježeno je mišljenje kako četvrti val rijetko kada ide ispod 38,2% razine u usporedbi s duljinom trećeg vala. U tom slučaju, trgovanje opcijama na razini od 23,6% i 38,2% je ključ u pronalasku savršenog mjesta za pogađanje završne cijene. Opet, ako je treći val bullish, preporučuje se trgovanje call opcijama, a u slučaju da je treći val bearish treba trgovati put opcije na svakom pomaku koji napravi četvrti val.

Kada govorimo o oblikovanju trendova (poznatom i kao trending), nema trendinga bez kanaliziranja, a prva stvar koja traderima pada na pamet kod kanaliziranja je cik-cak kretanje uzoraka. Impulzivna kretanja se rijetko kanaliziranju, ali zato to čine korektivni valovi.

Prilikom identificiranja serije viših niskih točaka i nižih visokih točaka, trader može biti siguran da se radi o trendu koji se oblikuje. S vremenom će nastati i kanal, kada se preporučuje kupiti put opcije ako je gornji dio kanala bearish, ili kupiti call opcije ako je donja strana kanala bullish.

Ne treba ni napominjati koliko je važno vrijeme dospijeća koje treba biti u direktnoj korelaciji s vremenskim okvirom u kojem se oblikuju uzorci koje trader prati.

Sve o procesu stvaranja trenda

Koncept trendinga se koristi u trenucima kada se tržište mijenja, putuje, dok dosezi označavaju krajnje točke. Prilagodba na nove uvjete na tržištu izazov je za svakog tradera, ali upravo prilagodljivost je zajedno s kvalitetnim vremenom dospijeća ključ uspjeha većine tradera koji ostvaruju značajan profit.

Npr., nema smisla tražiti trendove na grafovima od pet minuta na sjevernoameričkoj sesiji ako je ona već pri kraju, a otvara se azijska sesija. Jedna od karakteristika azijske sesije je da češće korištenje granica dometa prilikom trgovanja, pa će trgovanje u skladu s tom informacijom biti mnogo uspješnije.

U tom slučaju, preporučuje se sagledavanje većeg vremenskog okvira, a ako se identificira trend na grafu od jednog ili četiri sata, konsolidacija na azijskoj sesiji treba se interpretirati kao ponavljajući uzorak.

Primjeri u praksi

Postoji cijelo mnoštvo tragova, trikova i savjeta koji su sažeti u dva video priloga koji prate ovaj tekst, kako bi traderima bilo lakše razumjeti cijeli koncept i kvalitetno primijeniti savjete u stvarnom trgovanju binarnim opcijama. Pronalaženje pravog mjesta kada je moguće trgovati call i put opcijama je teško, ali ne i nemoguće. Binarne opcije donose profit kada se uspješno kombiniraju buy i call opcije i kvalitetna analiza popraćena pravim vremenom dospijeća.