Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Support i Resistance linije

1
Nivo
akademije

Support predstavlja poziciju gdje cijena prestaje padati i dolazi do privremenog odmora. Resistance predstavlja poziciju gdje cijena prestaje rasti i dolazi do pauze.

Kako bi bili u mogućnosti trgovati potrebno je, u osnovi, biti u mogućnosti opisati ponašanje aktivnosti cijene na grafu. Kada gledate graf Vi ste u procesu identificiranja i opisivanja gdje se cijena nalazi i kako se ponaša. Uobičajeni i osnovni alat za to su resistance i support linije. Resistance i support linije pokazuju grupiranje osjećaja na tržištu.

Support

Support predstavlja poziciju gdje cijena prestaje padati i dolazi do privremenog odmora. Ovo područje nazivamo support. Slikovito objašnjeno, cijena je za sada prestala padati i došla je do područja gdje se zadržava neko vrijeme.

Resistance

Resistance predstavlja poziciju gdje cijena prestaje rasti i dolazi do pauze. Možemo reći da je njeno kretanje, barem privremeno, došlo do svoje granice.

Crtanje linija

Kod crtanja resistance ili support linija morate odrediti slijedeće: gdje se nalazi posljednje dno? Gdje se nalazi posljednji vrh? Od tih točaka se jednostavno povuče horizontalna linija ispod dna, i još jedna poviše vrha. Uobičajeno je da trebate čekati neko vrijeme kako biste utvrdili da li ove linije vrijede. Potrebno je potvrditi da postoji support zona, što obično znači da trebate čekati dok se dogode tri neuspješna pokušaja probijanja support ili resistance linija.

Prva trgovačka strategija

Sada ste spremni razviti svoju prvu trgovačku strategiju. Ukoliko želite kupovati na tržištu, jedna od najboljih lokacija je kupovati u blizini support područja. S druge strane, jedna od najboljih lokacija za prodaje je u blizini resistance područja. Jednostavno je objasniti zašto je tome tako. Snažni support uglavnom znači da je dno postavljeno, a ukoliko je postavljen snažan resistance vrlo je vjerojatno da je i vrh postavljen. Trgovanje u blizini support i resistance područja pomaže u ostvarivanju cilja jeftine kupovine i skupe prodaje. Klišej i solidan poslovni plan koji će uvijek biti profitabilan.

Sigurno razmišljate kako ovo zvuči jako jednostavno i kako je to uopće moguće. Situacija u stvarnosti je takva da se linije često probijaju i ovo je nešto što morate uključiti u Vašu strategiju. Kada se linija probije ona mijenja karakter. Support linija se počinje ponašati kao nova resistance linija, a resistance linija se počinje ponašati kao nova support linija ovisno o tome do proboja koje linije je došlo.

Evidentno je da želite odrediti koliko su snažne support i resistance linije. Što su linije snažnije, trader ima veće povjerenje u primjenu ovih linija za oblikovanje trgovanja.

Identificiranje stupnja slabosti ili snage

Što su češće ove linije dosegnute, ali bez probijanja, predstavljaju snažniji indikator traderu. Kažemo da tri dosega linije potvrđuju moguću dobru startnu poziciju. Što je veći vremenski period to je i bolji indikator. Kako budete napredovali morate razmotriti kretanje cijena u odnosu na druge modele poput Bollinger Bands i Prisustvo ili izostanak Doji svijeća.