Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Trend Linije

1
Nivo
akademije

Trend linije su jedan od osnovnih alata za trgovanje binarnim opcijama. No, prije nego pojasnimo kako crtati trend linije, bilo bi dobro da se upoznate s nekoliko osnovnih pojmova poput vrste trenda, podrške, otpora i sl.

Trend je kretanje cijena u određenom vremenskom intervalu, a snaga analize trenda je njena mogućnost predviđanja kretanja cijena u budućnosti. Uzlazni trend ili trend rasta naziva se još i bikovski (engl. bullish), a silazni ili trend pada nosi naziv medvjeđi (engl. bearish). Podrška (engl. support) označava najnižu razinu cijena tijekom određenog razdoblja, dok je otpor (engl. resistance) zapravo najviša razina cijena tijekom određenog razdoblja. U rastućem trendu formira se razina otpora (engl. resistance level), dok se u padajućem trendu formira razina podrške (eng. support level).

Što duže linija opstaje kao linija otpora ili podrške to je njeno značenje veće. Kada dođe do proboja, linija otpora postaje linija podrške, i obratno. Slijeđenje trenda znači trgovanje između linije podrške i linije otpora. Zaokret trenda može označavati bilo koji proboj linija, stoga je potrebno promatrati i volumen trgovanja.

Kako crtati trend linije

Iznenađujuće je koliko tradera nije upućeno u pravilno crtanje trend linija. Iako je ono prilično jednostavno, potrebno je slijediti nekoliko pravila. Postoje uzlazne i silazne linije, te je pomoću njih moguće odrediti o kakvom se trendu radi. Uzlazne linije označavaju rastući, bikovski trend, dok silazne linije označavaju padajući, medvjeđi trend.

Rastući trend prepoznajemo kada cijene imaju sve više vrhove i sve viša dna. U padajućem trendu cijene imaju sve niže vrhove i sve niža dna. Binarnim opcijama pomoću trend linija trguje se tako da se u rastućem trendu kupi call opcija, a u silaznom put opcija, u periodu u kojem se cijena nalazi u razini otpora ili podrške.

Ovako se crta uzlazna linija:

  1. Pronađite najniže dno.
  2. Pronađite sljedeće najniže dno.
  3. Povucite liniju od najnižeg dna do idućeg najnižeg dna i nastavite dalje.

Ovako se crta silazna linija

  1. Pronađite najviši vrh
  2. Povucite liniju do sljedećeg, nižeg vrha.
  3. Produžite liniju prema desno, nakon posljednjeg datuma i nastavite dalje

Prema tehničkoj analizi cijene se kreću u trendovima. Za uspješno trgovanje potrebno je prepoznati zaokret trenda i smjer nastavka kretanja cijene. Jednostavne trend linije ponekad pružaju više informacija od najkompliciranijih indikatora tržišta, stoga su traderi koji ih znaju nacrtati i protumačiti u prednosti nad onima koji ne znaju.