Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Trgovanje binarnim opcijama – glavne valute i križanja valuta

1
Nivo
akademije

money
Prije nego se trader odluči za trgovanje binarnim opcijama koristeći valute kao financijski instrument, trebao bi biti upoznat s razlikama u parovima valuta. Najvažnija stvar koju mora znati je da se parovi dijele na dvije vrste: glavne i križane parove. U pravilu, valute su pokazatelj stanja ekonomije, a parovi se kreću ovisno o razlikama između dvaju ekonomija koje predstavljaju. Glavni parovi valuta su: EURUSD, GBPUSD, USDCAD, USDJPY, AUDUSD, NZDUSD, USDCHF.

Svaki drugi par valuta tvori tzv. križanje. To je najbolje objasniti primjerom. EURGBP par valuta se smatra križanjem jer se giba ovisno o razlikama između ekonomije Eurozone te ekonomije Ujedinjenog Kraljevstva. Upravo zato je važno, kako bi odluka tradera bila što ispravnija, dobro razmotriti sve parove na raspolaganju. To se odnosi i na glavne i križajuće parove. Ovisno o situaciji u kojoj se nalazi svjetska ekonomija, jedna valuta se može kretati brže ili sporije. Drugi primjeri križanja su: AUDCAD, AUDNZD, EURAUD, EURCAD, GBPCHF, AUDCHF, itd.

Glavni parovi su vezani uz USD

Opće je pravilo, ako se križni parovi ne gibaju, gibaju se glavni parovi i obrnuto. Ako se glavni parovi ne kreću pretjerano na tržištu, obratite pažnju na križni par koji se najviše kreće. Isto vrijedi i u drugom smjeru. Glavni parovi imaju jednu zajedničku karakteristiku: vezani su uz američki dolar. Razlog tomu je što je USD rezervna valuta na svjetskoj razini i svjetska ekonomija tako funkcionira još od Bretton Woods sporazuma iz 1944.

Utjecaj ekonomskih izvješća

Screen-Shot-2015-01-28-at-12.28.451-300x134

Prilikom trgovanja binarnim opcijama, uvijek je važno uzeti u obzir koji par valuta želimo analizirati. Parovi valuta su najuobičajeniji financijski proizvod koji se nudi korisnicima binarnih opcija. Stoga je reporučljivo biti dobro upućen u analizu koja će nam pokazati što očekivati, ali i koje poteškoće se mogu dogoditi prilikom trgovanja. Pri tome nije važno radi li se o glavnim ili križanim parovima. Važno je napomenuti kako glavni parovi imaju najizraženija i učestalija gibanja u određenim trenucima. To se posebno odnosi na trenutke kada na tržište stižu priopćenja iz SAD-a ili pak s drugih velikih tržišta (Eurozona, UK, Australija, Kanada, Japan, itd.).

Početak novog trenda nerijetko se događa baš kada se u javnost pusti novo izvješće ili kada se najavljuju nove kamatne stope.

Oprezno s kratkim rokovima

Npr. u Sjedinjenim Američkim državama najvažnije ekonomsko izvješće je NFP (Non-Farm Payrolls). Radio se o broju na koji gleda Federalna rezerva Sjedinjenih Država u trenutku kada želi odrediti kamatnu stopu. U trenutku kada je NFP broj visok, očekuje se da će koraci Federalne rezerve biti bikovski (bullish) idući put kad se susretnu te da će to podržati američki dolar. Ako je broj koji izda NFP niži od očekivanog, doći će do obrnutih promjena. Dolar će se više prodavati čime će se kreirati novo kretanje na tržištu.

Kao što je uvijek slučaj s financijskim proizvodima koji se gibaju brzo i žestoko, kratkoročna vremena dospijeća su preporučljiva. Ipak, važno je ostati na oprezu, jer se često dogodi da je prvi pokret lažan te da prava zbivanja dolaze tek nešto kasnije.

Križanja imaju potencijal za mirovanje – gledajte širu sliku

Ista pravila vrijede i kada se trguju križanja. U ovoj situaciji na križanje se treba gledati kao na nešto što ima potencijal mirovanja na dulji rok vremena. Ideja je napraviti analizu šire slike, npr. one koja traje 4 sata ili čak dnevni graf kako bi se mogla odrediti cijena. Nakon što se to učini, svakako treba odabrati nešto dulje vrijeme dospijeća nego što bismo to učinili s glavnim parovima.

Ono što je važno zapamtiti je kako brokeri binarnih opcija u svojoj ponudi imaju u pravilu glavne parove i tek nekoliko križanja što itekako može ograničiti mogućnosti tradera. Ako ste zainteresirani za osvježivanje svoje aktivnosti i raznolikiji pristup koji želite ostvariti trgujući i križanjima, zapamtite kako su šanse da križanje koje pratite i koje želite trgovati možda uopće nije u ponudi vašeg brokera. Upravo zato je uvijek dobro provjeriti brokerov portfolio kako biste odabrali onog koji vam najbolje odgovara.
Druga karakteristika križanja je da su prikladne za range trgovanje koristeći oscilator koji traži razlike u cijenama. Azijske sesije su najprikladnije za ovu vrstu trgovanja binarnim opcijama, baš kao i kasna sjevernoamerička sesija.