Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Trgovanje na dane kad izlazi Non Farm Payroll report (NFP)

1
Nivo
akademije

Za trgovanje na dane izlaska NFP (Non-Farm Payrolls) ekonomskog izvješća možemo reći da predstavlja pravi izazov u binarnim opcijama. Takav izvještaj obično pruža mogućnost za barem jedan pogrešan potez, stoga su traderi posebno oprezni kada trguju na temelju ekonomskih izvješća. NFP Termin se odnosi na izvješće o zaposlenosti izvan poljoprivrede u privatnom sektoru, a dolazi u pratnji sa stopom nezaposlenosti.

Približna procjena je da izvješće objedinjuje 80% prihoda radnika u SAD-u, što je jasno kada vidimo da izvješće ne obuhvaća zaposlene u javnom sektoru poput članova vlade, zaposlenika neprofitnih organizacija, samozaposlenih i farmera. NFP pokreće tržište binarnih opcija, a kada uzmemo u obzir da je ekonomija Sjedinjenih Američkih Država najveća svjetska ekonomija koja ima veliki utjecaj na ostale globalne ekonomije, jasno je zašto su oči tradera uprte upravo na datume objavljivanja američkih ekonomskih izvješća. Pogledajte dva videa koja donosimo u članku i saznajte više o trgovanju binarnim opcijama temeljenom na NFP izvješću.

FED-ov dvojni mandat i stopa nezaposlenosti

federal reserve

Zajednički nazivnik za trgovanje pomoću ekonomskih izvješća je monetarna politika centralnih banaka. Federalne rezerve poznate su po svom dvojnom mandatu. Što zapravo znači dvojni mandat FED-a? To zapravo znači da kada utvrđuje monetarnu politiku i gibanje kamatnih stopa, FED gleda dvije stvari. Prva je naravno stopa inflacije ili stabilnost cijena, koja kao pokazatelj služi i svim ostalim centralnim bankama, a druga je stvaranje radnih mjesta ili promoviranje zaposlenosti. Dakle, njihov posao i temeljna značajka na kojoj počiva monetarna politika SAD-a je stimulacija ekonomije kako bi se otvorila nova radna mjesta i povećala zaposlenost, odnosno smanjila nezaposlenost.

NFP izvješće objavljuje se prvog petka u mjesecu i obično se kaže da je prvi zaokret cijena nakon izvješća zapravo lažan. Naravno, ne možemo znati da li je to baš sto posto točno, ali bi bilo mudro trgovati binarnim opcijama s vremenom dospijeća do kraja dana jer je razina volatilnosti visoka a tržište se kreće uistinu agresivno. Stoga kratko vrijeme dospijeća opcije i nije najmudrija odluka.

NFP izvješće uzrokuje volatilnost

Kako centralna banka SAD-a, Sustav federalnih rezervi, ima dvojni mandat, NFP je vjerojatno najvažnije ekonomsko izvješće koje uzrokuje snažno kretanje tržišta. Glavni cilj Federalnih rezervi je održavanje nivoa inflacije ispod ali blizu 2% i stvaranje novih radnih mjesta. Upravo ova druga stavka čini ekonomska izvješća o zaposlenosti/nezaposlenosti toliko važnima za tradere.

Traderi ujedno pokušavaju i izvući što je moguće više zaključaka o NFP brojci iz drugih izvješća koja bi mogla utjecati na ishod NFP-a, poput:

  • ADP se objavljuje istoga tjedna kao i NFP izvješće, ali srijedom, što omogućuje dva dana prednosti za donošenje prognoza o NFP-u. Iako bi se ADP teško mogao nazvati direktnim indikatorom za NFP, ipak pruža saznanja o stanju US ekonomije te je npr. nakon snažnog ADP izvješća moguće očekivati da će i NFP izvješće probiti očekivanja, stoga bi jedna od opcija za trgovanje koja ima velike izglede završiti u profitu bila Call opcija za na primjer USDJPY valutni par.
  • Initial Jobless Claims/Continuing Claims. Podnose se na tjednoj bazi, četvrtkom, i pokazatelj su razlike u broju novoprijavljenih za naknadu za nezaposlene i onih koji ju već primaju. Traderi ga prate jer je snažan pokazatelj nezaposlenosti. Ako brojke u izvješću rastu, raste i nezaposlenost, ali kako je podložno velikoj volatilnosti, potrebno je promatrati trend nastao iz izvješća starosti do tri mjeseca kako bi se mogla dobiti predodžba o NFP broju.
  • Posljednja, ali ne i manje važna izvješća, su ona koja se odnose na stanje US ekonomije a imaju uključenu komponentu zaposlenosti. Takvo izvješće je na primjer ISM (Institute for Supply Management), ili izvješće o proizvodnji. Komponenta zaposlenosti koju sadrži pruža rijedak uvid u potencijalni NFP broj. Doduše, činjenica koja nije baš obećavajuća je da ISM ponekad izlazi nakon NFP izvješća, stoga se u takvim mjesecima traderi ne mogu pouzdati u njega.

Iz razloga što Sustav federalnih rezervi kreira monetarnu politiku i kamatne stope služeći se i podacima o broju radnih mjesta, možemo reći da jak NFP broj implicira snažnu US ekonomiju, iz čega proizlazi monetarna ekspanzija. Kada traderi kupuju Call opciju na USD u periodima između NFP objava, trebali bi odabrati vrijeme dospijeća do kraja mjeseca. Po svoj logici, takav odabir trebao bi se pokazati profitabilnijim od odabira kratkog vremena dospijeća.

Trgovanje binarnim opcijama koje se temelji na praćenju ekonomskih izvješća naziva se fundamentalnom analizom. Fundamentalna analiza uz tehničku analizu okosnica je strategije binarnog trgovanja većine tradera.

Tehnička i fundamentalna analiza

Kao što smo već napomenuli, fundamentalna analiza u trgovanju binarnim opcijama temelji se na analizi najvažnijih ekonomskih izvješća svjetskih ekonomija. Tehnička analiza, s druge strane, temelji se na grafikonima i različitim tehničkim indikatorima. Tehnička analiza zapravo implicira uzimanje podataka s lijeve strane grafikona te predviđanje kretanja tržišta na desnoj strani grafikona uz pomoć tih podataka. I tehnička i fundamentalna analiza od velike su važnosti traderima, a razlikuju se po metodama kojima se koriste. Fundamentalna analiza fokusirana je na ekonomske pokazatelje i promjene koje oni donose na makroekonomskoj razini, dok traderi koji trguju binarnim opcijama služeći se tehničkom analizom fokus stavljaju na tehničke indikatore i pomoću njih odabiru opcije za trgovanje.

S našeg stajališta, ako trader želi povećati broj dobitnih tradeova, trebao bi naučiti što je više moguće o obje analize i kako se njima koristiti. Nešto više o tehničkoj analizi možete pročitati u grafovima binarnih opcija. Pisali smo i o trgovanju binarnim opcijama za početnike kako bismo traderima koji tek kreću u uzbudljivi svijet trgovanja približili prve korake potrebne za uspjeh. Ipak, svo znanje i iskustvo padaju u vodu ako trader odabere pogrešnog brokera binarnih opcija. Na top brokeri listi može se pronaći popis brokera za koje smatramo da pružaju vrhunsku uslugu. Traderi koji preferiraju trgovanje s reguliranim brokerima, popis istih mogu pronaći pod nazivom Regulirani brokeri binarnih opcija.

“General Risk Warning: The financial products offered by the company carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose.”