Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Trgovanje binarnim opcijama uz jednostavne linije trenda

1
Nivo
akademije

U ovom članku predstavit ćemo kako koristiti jednostavne linije trenda prilikom tehničke analize.

Linije podrške i otpora u linijama trenda

Crtanje linije trenda je najjednostavnija stvar koju možete napraviti – to je predrasuda koja je poprilično raširena, posebno kada se radi o crtanju kanala na temelju linija trenda i pronalaska linija podrške i otpora.

U stvarnosti, veoma malo ljudi zna kako nacrtati liniju trenda i, još važnije, kada linija trenda uistinu i vrijedi te u kojem trenutku trend završava, počinje ili nastavlja svoju putanju.

Odgovor na sva gore navedena pitanja proizlazi iz klasičnih gore/dolje serija i poštivanja nekih osnovnih jednostavnih pravila. Tek tada trader može prepoznati lažne prekide i dolazi li uistinu do promjene u kretanju linije.

Linija trenda uvijek počinje u dvije točke i samo te dvije točke. Nakon toga samo je potrebno slijediti pravila za praćenje linije trenda.

Tražite serije visoke/visine i niske/nizine

Jedna od stvari na koje uistinu treba obratiti pažnju je da se call i put opcije kupuju samo kada dolazi do loma u seriji visokih/visina i niskih/nizina. U drugom slučaju, treba se držati originalnih dvaju točaka linije trenda i nakon toga ih samo prilagođavati.

Mnogi traderi se iznenade kada saznaju da crtanje linije trenda često završi pogrešnom procjenom, jer iako se radi o jednostavnoj analizi, ipak postoje pravila koja treba poštovati. Linija trenda predstavlja vezu između dvaju točaka, koja se projicira na desnu stranu grafa. Kada to znamo, to znači da imamo seriju visokih nizina i niskih visina jer to će biti linija koja će definirati trend.

Na bearish tržištu ili u slučaju bearish trenda, u trenutku kada cijena doseže novu nisku razinu, možemo reći kako je prethodna niska visina druga točka s kojom se treba povezati kako bi se kreirala linija trenda. Proces treba teći tako da se linija trenda poveže s najvišom vrijednosti na grafičkom prikazu, dakle pri samom vrhu, a zatim povuče na desnu stranu grafa. To je glavna linija trenda.

Kako nacrtati liniju trenda?

Vrijedi i obrnuto: u slučaju bearish trenda, linija trenda se mora crtati od dna, tako da se najniža vrijednost povezuje s vrijednosti sljedeće visoke nizine. Povlačenje linije trenda prema desnoj strani grafa će rezultirati s glavnom linijom trenda u bullish gibanju.

Glavna ideja linija trenda je da se pronađu trenuci kada se trebaju kupovati binarne opcije. Jednostavno rečeno – call opcije se kupuju na rastućoj liniji trenda, dok se put opcije kupuju tijekom bearish trenda. Linije podrške i linije otpora mogu biti dobre smjernice koje ukazuju kako će se tržište kretati u dogledno vrijeme.

Kopiranje linije trenda na način opisan u gornjem dijelu teksta omogućit će traderu da pronađe kanal na grafu, ali i kvalitetne tražene cijene koje će omogućiti uspješnije trgovanje binarnim opcijama

Linije trenda u tehničkoj analizi

Tehnička analiza se uvelike oslanja na korištenje linija trenda. Kontraktni trokut, primjerice, uvijek putuje između a-c i b-d linije tenda, a u trenutku kada se posljednji lomi prema dolje, može se reći kako je trokut završen te kako je moguće trgovati u tom smjeru. Ako je trokut više bullish – bira se call opcija, a ako je bearish – put opcija.

graph1

Špic također putuje između 1-3 i 2-4 linija trenda, a u trenutku kada se lomi 2-4 linija trenda, možemo pretpostaviti da će doći do dovršavanja špica. Ako se radi o padajućem vršku, potrebno je kupiti call opcije, dok se put opcije kupuju u trenucima kada je linija trenda 2-4 u padajućem vršku slomljena.

Valja upamtiti kako u najvećem broju slučajeva jednostavni principi s najučinkovitiji, što znači da jednostavne metode poput praćenja linija trenda, ako se pravilno koriste, odaju mnogo informacija koje mogu biti korisne prilikom trgovanja binarnim opcijama.

Linija trenda je prema definiciji linija, a sama činjenica da je trend započeo ili tek počinje je od velike važnosti za tradera jer implicira da se počinje stvarati struktura pet valova, po Elliottovoj teoriji valova. U tom slučaju, dobro je biti upućen i u Elliotovu teoriju. Ovo je još jedan dokaz kako je edukacija prioritet prilikom trgovanja binarnim opcijama, jer su brojne metode i teorije međusobno povezane, a njihovim kombiniranjem dobivaju se precizniji rezultati.

Više detalja o linijama trenda potražite u video prilozima koji se nalaze priloženi uz tekst. Oni dodatno, na praktičnim primjerima, pojašnjavaju zašto su linije trenda ključne u tehničkoj analizi kretanja tržišta. Bez obzira na razloge zbog kojih ste se odlučili na liniju trenda, valja imati na umu kako one nude cijeli niz dodatnih informacija koje mogu traderima pružiti kompetitivnu prednost u trgovanju.