Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Upravljanje rizikom i binarne opcije

1
Nivo
akademije

Upoznajmo se sa strategijom koja dozvoljava trgovanje bez rizika zahvaljujući činjenici da traderi kupuju dvije opcije u Option+ modu u isto vrijeme, ali u različitim smjerovima, a zatim prodaju jednu opciju kako bi profitirali od druge.
Online trading 1

Za one koji ne znaju, prema ustaljenim pravilima u binarnim opcijama, trader može zauzeti poziciju i imati sve opcije otvorene prije isteka vremena. Trader kupuje jednu call opciju, a odmah zatim i put opciju. Zatim prate ponašanja na tržištu i čekaju trenutak kada će postati jasno u kojem smjeru će ići cijena. Jednom kada je situacija jasna, brzo prodaju neprofitabilnu opciju. To uzrokuje gubitak od 10 do 25%. Funkcionalnost kada trader može prodati opciju prije isteka vremena zove se Eary Close (rano zatvaranje).

Nakon toga, trader čeka završetak vremena dospijeća druge opcije kako bi ostvario najveći mogući profit, koji ne samo da pokriva 10-25% gubitka koji je nastao s prvom opcijom, nego i donosi zaradu. U idealnom slučaju, trader ostvaruje maksimalan profit. Ova funkcionalnost omogućuje traderima da maksimalno iskoriste novac prateći istu investicijsku klasu i igrajući na oba polja istovremeno, što značajno smanjuje rizik. Broker koji nudi ovu opciju je 24option, jedan od najkvalitetnijih brokera u branši. 

Statistički pristup strategiji – Martingale metoda i Kellyjev princip

Broker (1)

Ova metoda trgovanja binarnim opcijama ima svoje dobre i loše strane. Među pozitivnim karakteristikama su visoka razina sigurnosti i manji trošak vremena.

Ova strategija se bazira na teoriji vjerojatnosti, Kellyjevom principu, kao i na Martingale metodi. Teorija vjerojatnosti kaže – ako bačeni novčić nekoliko puta padne na glavu, idući puta će sigurno pasti na pismo. Način na koji se to primjenjuje u trgovanju binarnim opcijama slijedi u nastavku.

Za primjer možemo uzeti statistiku iz 2011., kada je šansa da se svijeća u pola sata okrene u suprotnom smjeru, značajno porasla nakon što su se prethodne tri svijeće kretale u istom smjeru. Maksimalan broj svijeća koje se kreću u istom smjeru, prema prethodnim statistikama, je 11. Najveća mogućnost preokreta događa se nakon treće svijeće, ali ponekad se preokret javlja i između pete i sedme. U 50% slučajeva, kretanje svijeće u suprotnom smjeru nastupa s četvrtom svijećom, u 25% slučajeva s petom, a u 10 do 15% slučajeva sa šestom. Preostali postotak, oko 10% rezervirano je za sve preostale slučajeve, ali više od osam uzastopnih svijeća se događa izuzetno rijetko.

Kako iskoristiti ovu informaciju? Trader bi trebao kupiti opciju određene vrste nakon što nekoliko svijeća bude imalo kretanje u određenom smjeru. Vjerojatnost se računa Kellyjevim principom koji uključuje knjigovodstvenu vrijednost depozita koji pripada traderu, ukupan broj svijeća i činjenica da će kupovna cijena porasti po Martingale principu.

Važno je napomenuti kako pojedini brokeri imaju ograničenu maksimalnu vrijednost povrata. Jedan od brokera koji omogućava visoke razine povrata je 24option. 

Strangle & Straddle – strategije u binarnim opcijama

Curr14

U trgovanju binarnim opcijama često se koristi strategija najpoznatija kao strangle (davljenje). Ona podržava simultano korištenje call i put opcija na istoj kategoriji investicijske klase, kao i isto vrijeme dospijeća, a i službeno je dozvoljena za korištenje na tržištu. Simultano investiranje u obje opcije s različitim izvršnim cijenama može biti korisna kao subjekt određenog razvoja događaja.

U većini slučajeva, strangle kupovina ovisi o predviđanjima o tome što će se dogoditi na tržištu. Osim toga, promjena kretanja mora biti znakovita, bez obzira o kojem smjeru se radi. Ova strategija se koristi za generiranje dobiti zahvaljujući rastu ili padu cijene odabrane investicijske klase.

Straddle strategija (strategija opkoračivanja) je veoma slična. Razlika leži u tome da trader kupuje opcije s istom izvršnom cijenom. Cijena jedne straddle opcije je nekoliko puta veća od strangle opcije, ali zato i donosi veći profit.

Efektivna strategija – Pinokio

Ova strategija se najčešće koristi za brzu zaradu te se preporučuje početnicima koji nemaju prethodnog iskustva u trgovanju financijama. Ovaj pristup je učinkovit u ostvarivanju profita, a može se koristiti ne samo za binarne opcije nego i parove valuta. Također, uzimajući u obzir tržište dobara i indeksa, ovakvo ponašanje grafova je poprilično često, pa je moguće ostvariti dobit u rekordnom roku, bez mnogo čekanja da nastane povoljna klima.

Pogledajmo sastavne dijelove Pinokio strategije:

  • Gledamo li grafove svijećnjaka, Pinokio strategija će se sastojati od jedne ili više svijeća
  • Sjena svijeće će biti jasno označena i to će biti uspješan signal za trgovanje
  • Nakon identificiranja sjene, veoma je važno odrediti hoće li vrijednost rasti ili padati

Pitanje koje se nameće je hoće li trader moći detektirati Pin-liniju (Pin-bar) ili Pinokio strategiju. Pokušat ćemo to objasniti na grafu svijećnjaka koristeći EURUSD par valuta uz vremensko ograničenje od 30 min. Pin-granica mora uvijek biti jasno vidljiva u obliku špica ili sjene, koja se smatra ‘nosom’ Pin-linije i usmjerena je suprotno od trenda. Preporučljivo je koristiti samo izražene Pin-linije kako bi se povećala profitabilnost, ali i samopouzdanje tradera. Još jedan detalj: Tijelo Pin-linije treba biti što kraće i trader mora biti siguran da promatra dobar smjer krivulje cijene.

Kupovanje i prodavanje opcija treba se obaviti u trenutku kada treća svijeća ide gore ili dolje, blokirajući tijelo ili sjenu Pin-linije. To je znak profitabilne trgovine.