Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Zadana cijena vs. tržišna cijena

1
Nivo
akademije

Postoje određeni pojmovi u binarnim opcijama koje je važno razumjeti za uspješno trgovanje. Kako biste se upoznali s njima, donosimo kratki rječnik pojmova koji bi vam mogli zatrebati, a tiču se novca i cijena.

Cijene i novac u binarnim opcijama

At-the-money (ATM, ‘pri novcu’) – događa se kada je zadana tj. tražena cijena ista kao i tržišna cijena.

In-the-money (ITM, ‘u novcu’) – javlja se kada je tržišna cijena veća od tražene cijene.

Out-of-the-money (OTM, ‘bez novca’) – događa se kada trader želi kupiti opciju, a tržišna cijena je manja od tražene. Vrijedi i obrnuto, ako trader želi prodati opciju, a tržišna cijena je veća od tražene.

Deep-out-of-the-money & Deep-in-the-money (‘duboko u novcu’, ‘duboko bez novca’) – vanjske tražene cijene ljestvica.

Near-the-money – način da se opiše zadana cijena opcije i njene profitabilnosti.

Zadana cijena i tržišna cijena – koji je odnos?

currency rates

Zadana cijena je cijena za koju trader očekuje da će je vrijednosna klasa doseći prije isteka zadanog roka. Važno je primijetiti kako može biti i 14 takvih cijena, posebno ako se radi o cijenama koje objavljuje Nadex za svaki ugovor. Kada trader mora pratiti više zadanih cijena, kažemo da trguje ladder opcije jer podsjećaju na ljestvice.

Tržišta za koja Nadex objavljuje zadane cijene su, osim parova valuta, futures ugovori. Npr. trader koji želi otvoriti poziciju na zlato, treba pratiti spot tržište zlata, ali i futures tržište zlata. Futures ugovori spadaju pod nadležnost Nadexa, dok spor ugovore prati Comex. Spot i futures tržišta idu ruku pod ruku te je važno razumjeti ih kako bi trgovanje bilo uspješno.

Parovi valuta

Nadex omogućuje trgovanje sljedećim parovima: USD/JPY, USD/CAD, USD/CHF, EUR/USD, GBP/USD, EUR/JPY, GBP/JPY i AUD/USD. Parovi valuta razlikuju se od ostalih ugovora u binarnim opcijama. Trgovanje valutama odvija se od ponedjeljka, u 3 ujutro po EST vremenu do petka, u 15 sati po EST vremenu. Radi se o veoma volatilnom tržištu u usporedbi s ostalima, a rezultati su lako promjenjivi uzorci cijena koji omogućuju traderima da zauzmu OTM pozicije u binarnim opcijama.

Profitabilnost i smjer trgovanja

Kada se trguje binarnim opcijama potrebno je razumjeti odnos između odnosa novca i cijena, tražene cijene i tržišne cijene. Ako osoba kupuje dugu poziciju i očekuje da tržište raste, profitirat će u situaciji kada je ITM. U oprečnoj situaciji, vrijedi suprotno za onoga koji prodaje. Prodaja i ITM situacija trebaju se vidjeti kao situacija kada cijena propada.

Kada je binarna opcija Deep-in-the-money za one koji kupuju, onda je deep-out-of-the-money za one koji prodaju. Izazov za tradere je prepoznati kada ići za strujom i ostvariti mali profit, a kada ići protiv struje i zaraditi više. Zato je važno pratiti vijesti i primjenjivati najnovije informacije na trgovanje što prije moguće. U binarnim opcijama postoje samo dva ishoda – ili dobivate ili gubite.

Upravljanje rizikom

Trgovanje binarnim opcijama ne znači da traderi mogu samo sjediti i čekati da istekne vrijeme dospijeća kako bi vidjeli rezultate. Trader se zapravo ne posvećuje svojim strategijama ako samo sjedi i čeka. Današnje platforme nude cijeli niz alata za detaljnu analizu, prodaju i kupovinu opcija, a binarne opcije traže stalni angažman i učenje.

Promjene na tržištu

Kada se trguje binarnim opcijama od krucijalne je važnosti znati u kojem smjeru se kreće tržište. Ono koji samo kupe opciju i čekaju rezultat, veoma brzo saznaju kako rezultati uglavnom ne idu njima u korist.

Poznavanje informacija o kretanjima tržišta omogućuje traderima da unaprijed znaju situaciju, ali i da eventualno zauzmu suprotan položaj od onog u kojem se trenutno nalaze. Takvo ponašanje umanjuje rizike, a ako se pravilno implementira u strategiju, moguće je trgovati više opcija u isto vrijeme. Upravljanje rizikom bolje funkcionira kada se radi o dugoročnim opcijama koje počinju od 1 sata pa nadalje.

Najpopularniji oblik trgovanja je 60 sekundi, ali tada je nemoguće primijeniti analizu, pa tako ne preporučujemo ovu vrstu opcija jer više nalikuju klađenju.