Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Binarne Opcije Bitcoin

Bitcoin je apsolutna investicijska senzacija 2013. godine. Kriptovaluta je u posljednjih nekoliko mjeseci bila u stalnom fokusu medija, investitora i građana dok su oni koji su dovoljno rano došli na zabavu 2013. završili s višestrukim povratima na uloženo. Iako je zvjezdani uspon ove digitalne konkurencije državnim valutama medijski bio jako popraćen, ona je ipak ostala ograničena na relativno manji broj investitora na globalnoj razini.

Najbolji CFD Brokeri za kupnju Bitcoina:

Broker
Min. uplata
Min. nalog
Recenzija
IQ Option
Min. uplata
10 EUR
Min. nalog
1 EUR
bitcoin

Što je bitcoin?

Bitcoin je tzv. peer-to-peer novac. To je digitalna valuta koja nije nastala odlukom države. Bitcoin je čisti proizvod ljudske želje za novim i boljim. Misteriozni kreator ovog sustava plaćanja koji se temelji na decentraliziranoj računalnoj mreži je Satoshi Nakamoto. Do danas još nije poznato radi li se o jednoj osobi ili skupini osoba, tako da ovaj misterij predstavlja Homersko pitanje novog doba. Iako se Satoshi Nakamoto predstavljao kao 37-godišnji Japanac, mnogi su brzo posumnjali u to jer je osoba koja se predstavljala u ime bitcoina govorila besprijekoran engleski, a također, niti jedan dio softwarea nije bio označen na japanskom.

Prepoznajući činjenicu da države imaju tendenciju stvaranja papirnatog novca koje mogu same regulirati, pritom mu konstantno umanjujući vrijednost, Nakamoto je stvorio računalni algoritam koji omogućuje stvaranje potpuno digitalnog novca definiranog kao linija koda koja se izmjenjuje na internetu. Prvo prihvaćen samo od entuzijasta, uspon bitcoina je trajao godinama prije cijele medijske buke.

Kako do bitcoina?

Bitcoin se smatra valutom koja nastaje iz ničega, a do svojih bitcoin sredstava možete doći tzv. rudarenjem. Kako biste rudarili potreban vam je iznimno jak procesor, pa slijedi logičan zaključak da što jači procesor imate, više bitcoina zarađujete. U slučaju bitcoina se točno zna koliko će se novca proizvesti u idućoj godini i svakom korisniku je u interesu da dobije što veći dio kolača. Rješavajući matematičke probleme vi generirate dobit u bitcoinima, ali imajte na umu kako se svakih 10 minuta u svijetu zaradi samo 25 bitcoina te da, kao i u slučaju stvarnog novca, manjina drži većinu sredstava. Više o samom procesu generiranja bitcoina saznajte ovdje.

Ono što mnogi zamjeraju bitcoinu je što je ipak na određeni način vezan uz stvarne valute. Naime, kako bi korisnici svojim računalima provodili rudarenje, treba im struja, pa je nerijetko trošak energije u stvarnoj valuti mnogo veći od dobiti u bitcoinu. Samim time velikoj većini svjetske populacije postaje neisplativ, jer količina energije potrebna za jednu transakciju može opskrbljivati 1.5 prosječno američko kućanstvo cijeli dan. Više o održivosti bitcoina pročitajte ovdje. 

Još jedan od problema je što dostupnost bitcoina stalno opada. Točnije rečeno, u njegovim počecima bilo je dovoljno osobno računalo i novčići bi se pronalazili na gotovo dnevnoj bazi, a danas za jedan novčić bitcoina treba višestruko jače računalo ili čak posebni elementi da bi se zaradio jedan novčić tjedno.

Kontroverzna valuta

Gotovo svaki novitet kroz ljudsku povijest izazivao je sumnju, a s razvojem interneta nedoumica je više no ikad. U prilog tome ide i činjenica kako se uz internetsko tržište vežu afere upravo zbog anonimnosti koju internet pruža. Jedna od afera koja se veže uz ovu valutu je afera Mt. Goxa kada su nestala značajna sredstva brojnih korisnika.

bitcoin exchange mtgox feb 2012 to feb 2014

Kretanje cijene bitcoina

Mt.Gox je bitcoin burza sa sjedištem u Tokyu koja je osnovana 2010, a do 2013. je obavljala preko 70% transakcija u ovoj kriptovaluti. Međutim, 2013. stvari kreću nizbrdo. Nakon niza istraga koje su pokrenula američka tijela zabrinuta za sigurnost klijenata, otkriveno je kako je nestalo ili ukradeno 850,000 bitcoina koji su tada, u veljači 2014. vrijedili 450 milijuna dolara. Do danas se ne zna gdje je nestalo čak 650,000 bitcoina. Izvršnom direktoru Mt.Goxa, Marku Karpelesu trenutno se sudi u Japanu zbog navodne krađe 50 milijuna dolara, no misterij nestalog novca i dalje kraje. Ako Karpeles dokaže svoju nevinost, misterij nestalog novca postat će još veći. Saznajte više o ovom zanimljivom slučaju.

Još jedan razlog, osim afera, zašto mnogi bitcoin smatraju kontroverznom valutom, je što se kosi s gotovo svim modernim teorijama ekonomije. Antropologinja Tena Šojer je objasnila zašto sustav trampe, što bitcoin u svojoj suštini jest, može funkcionirati samo u idealnom svijetu i sustavu, točno onakvom na kakav se bitcoin oslanja, ali koji je daleko od stvarnosti.

U svojoj knjizi Dug: Prvih 5 000 godina antropolog David Graeber objašnjava kako je trampa, koja se dugo idealizirala kao čisto ekonomska aktivnost, zapravo bila usko upletena u zamršene strukture društvenog djelovanja i duhovna uvjerenja, stvari koje se teško mogu kvanitificirati i pretočiti u matematičke modele i algoritme. Čista ekonomska aktivnost bila je iznimno rijetka, tvrdi Graeber, u uvijek vezana uz državne ili slične institucije. Cijela se tako teorija o novcu prema kojoj funkcionira bitcoin temelji na romantiziranoj i idealiziranoj verziji čiste ekonomske trampe koja nikada nije ni postojala.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Još jedna karakteristika zbog koje mnogi zaziru od bitcoina je njegova povezanost s kriminalnim miljeom. Pošto su korisnici bitcoina anonimni, mogućnost za provođenje kriminalnih aktivnosti je velika. Neki smatraju kako se ISIL koristi upravo bitcoinom za kriminalne aktivnosti.

Kako koristiti bitcoin?

trading

Ideja je bila da se kroz kreaciju neovisnog novca ljudima garantira istinska sloboda. Valuta se najviše koristila na internet mjestima za razmjenu dobara, no javnosti je u sjećanju najviše ostao slučaj razotkrivanja i uhićenja kreatora Silk Roada. Silk Road je bilo glavno mjesto za kriminalne razmjene na kojem se moglo bitcoinom kupiti bilo što zabranjeno, najčešće narkotici i oružje.

Takve vijesti su imale i pozitivnu stranu jer su bitcoin otvorile široj javnosti koja je primjećujući rast vrijednosti sve više kupovala kripto valutu. Bitcoin je posebno popularan u Kini gdje je država ograničila kamatne stope na depozite pa su građani, uz nekretnine tražili dodatna mjesta za štednju. Unatoč velikom rastu vrijednosti u odnosu na ima nekoliko godina, bitcoin je i dalje jako nelikvidno tržište, a kao valuta još nije potpuno zaživio.

Budućnost bitcoina

Sudbina ove investicijske klase i dalje neizvjesna. Dok je njemačko zakonodavstvo stavlja kao supstitut novca, američka porezna služba Bitcoin tretira kao bilo koju drugu imovinu, a ne novac. Upravo zato, mnogi vjeruju kako je Europa budućnost Bitcoina usprkos činjenici da se samo 22% Bitcoin mreže nalazi na teritoriju Europe. Europska legislativa pokazala je mnogo više razumijevanja od američke te postala jedan od vodećih čimbenika s izraženim utjecajem u Bitcoin poslovanju.

Binarne opcije i bitcoin

S obzirom na neizvjesnost, binarne opcije su idealan način za profitirati na bitcoinu. Kupnjom binarnih opcija se ulazi u poziciju vezano samo za cijenu bitcoina, a ne kupuju se bitcoin zapravo. To, osim što smanjuje komplikacije vezane za stvaranje svoje bitcoin lisnice na internetu i kupnje bitcoina u nekoj velikoj denominaciji, nudi sigurnost kroz isplatu profita koja ne zahtijeva pronalazak druge strane na nelikvidnom tržištu. Tržište binarnih opcija je visoko likvidno.

Druga prednost je mogućnost korištenja tehničke analize u trgovanju na kraće rokove za što su binarne opcije idealne. Izbjegava se moguće zaključavanje na tržištu s imovinom koja rapidno gubi vrijednost ako nešto pođe po zlu u bitcoin svijetu jer opcija ne podrazumijeva imovinu, a ima i rok trajanja. Što bolje, s binarnim opcijama je moguće i ulaziti u pozicije kod kojih se profitira i od pada cijene, što je zaista velika prednost.