Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

IQoption Recenzija 2024

Min. uplata
10 EUR
Min. nalog
1 EUR

CFD-ovi su kompleksni instrumenti i dolaze s visokim rizikom brzog gubitka novca zbog poluge. 72% računa malih ulagača trpi gubitak pri trgovini CFD-ovima s ovim pružateljem usluge. Trebali biste razmisliti o tome razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju i možete li si priuštiti visoki rizik gubitka vašeg novca.

Premda se na globalnoj razini IQ Option već može podičiti zavidno dugim djelovanjem (osnovan je još 2013. godine), u hrvatskim je okvirima tek nedavno značajnije prepoznat. Već i sama činjenica da smo odlučili napisati ovu recenziju govori da ovaj forex broker donosi nešto novo na domaće tržište. A ako treba konkretnije istaknuti vrline koje IQ Option online burzu  ističu među konkurencijom, onda su to svakako njeni analitički alati i temeljit set video priloga kroz koje i potpuni početnici mogu brzo pohvatati osnove trgovanja (kripto)valutama i CFD-ima.

Osim već navedenih prednosti, IQ Option se diči i praktički nepostojećim minimalnim depozitom: već 20 eura bit će dovoljno da počnete trgovati kao stanovnik neke od europskih zemalja. Također, premda je platforma načelno fokusirana na iskusnije korisnike, i početnici će se lako snaći s njenim preglednim sučeljem i video materijalima. Jedino bi opcija i vrijednosnica za trgovanje moglo biti više, no one su ograničene MIFID2 direktivom ako ste ne-profesionalni trader.

Navedeno postaje još važnije ako znamo da se IQ Option svrstava u „market makere“, kategoriju trgovina vrijednostima koje samostalno organiziraju vlastito tržište i više su od pukog posrednika. Naime, IQ Option zarađuje od trgovine svojih korisnika raznim pristojbama i instrumentima, uključujući i razliku između prodajne i kupovne cijene (spread).

Naše iskustvo s IQ option

4.5/5

Samo je iskustvo registracije pojednostavljeno do maksimuma, uz pridržavanje minimuma sigurnosti. Svaki će posrednik ovog tipa zahtijevati od vas dokumente i potvrdu identiteta, pa bi bilo nepošteno očekivati manje od IQ Option-a. Nama su dokumenti potvrđeni već istog dana, u roku čak kraćem od 24 sata.

Što se tiče prakse trgovanja, ni ovdje nismo imali razloga za razočaranje. Ne samo da platforma nudi uobičajeno pregledno sučelje čija su osnovna načela iskristalizirana dugogodišnjom online praksom, nego pruža i više no što će mnogi početnici znati iskoristiti.

Ne samo da je tu ekonomski kalendar, nego je dostupno i više od 100 tehničkih indikatora i widgeta, cjenovnih alarma, opcija automatskog zaustavljanja gubitaka i uzimanja profita, i drugi analitički alati.

IQ option nije savršen, ali zbog sveg navedenog, mislimo da se već u sadašnjem stanju sposoban nositi i s najzahtjevnijom konkurencijom. Zato mu dodjeljujemo 4 od 5 zvjezdica.

Sigurnost i pouzdanost na IQ Option platformi

Za svakog korisnika, a naročito za onog tko tek čini prve korake u svijetu online bokera, pozdanost i sigurnost možda je i važniji od čiste profitabilnosti; na kraju, nikakve koristi od profita koji nije siguran, isplativ i dostupan.

Na području Europe, IQ Option se potrudio pribaviti licencu jedne od najuglednijih nadzornih tijela – institucije CySEC s Cipta, koje osigurava poštovanje kako lokalnog, tako i europskog prava i regulative.

Funkcioniranje trgovanja iskusili smo i sami, otvorivši profil i uloživši manju svotu novca. Ulogu je igrala i sreća, pa smo svoj početni ulog od 20 eura uspjeli malo i uvećati trgovanjem CFD-a jedne poznate globalne IT tvrtke. Istina je da smo malo brinuli oko podizanja sredstava, ali sve je prošlo glatko, i u roku od dva dana već smo imali svoj novac.

Naravno, kolektivno iskustvo uvijek odnosi prevagu nad individualnim, zato nas veseli primijetiti kako se većina recenzija koje IQ Option dobiva na uglednim portalima kreće oko 4-5 zvjezdica. Bolje recenzije znače i veći priliv novih korisnika,  snaženje samog koncepta ovakve platforme, a time i još bolje prinose u budućim tržišnim ciklusima.

Prednosti i nedostaci

Prednosti

 • Odlično, pregledno korisničko sučelje brzog odziva
 • Iscrpne video upute i vodiči za početnike
 • Dobri analitički alati za naprednije korisnike
 • Widgeti, ekonomski kalendar, automatsko prekidanje gubitaka i povlačenje profita
 • Registracija u CySEC nadzornom tijelu
 • Nepostojanje provizija kod generalnog trgovanja valutama, CFD-ima i kriptovalutama
 • Dobre mogućnosti plaćanja i podizanja novca

Nedostaci

 • Nešto nepovoljniji (širi) raspon prodajne i kupovne cijene, naročito kod trgovanja CFD-ima
 • Značajna provizija kod valutne razmjene (swaps)
 • Provizija za neaktivnost nakon 90 dana
 • Ne toliko širok raspon trgovačkih opcija kao kod nekih drugih kuća
 • U nekim slučajevima, potrebno je pričekati na podizanje profita
 • Nisu integrirane poznate otvorene platforme kao MT4 ili MT5

IQoption Posebne funkcije

Otvoriti račun s IQoptionom je čas posla – možete koristiti funkciju otvaranja računa koristeći Facebook ili Google račun, tako da nije potrebno upisivati svoje podatke. Nakon tog jednog klika te odabira «Trade now/ Trguj odmah» već se nalazite u platformi sa spremnim demo računom.

IQoption demo račun uključuje 10.000 virtualnih EUR koje možete koristiti za trgovanje bez riskiranja vlastitog novca. Naravno u slučaju dobitaka ne možete si isplatiti demo valutu. Nakon što potrošite tih 10.000 možete opet nadopuniti račun.

Pravi račun za trgovanje se aktivira jednostavnim depozitom. Možete uplatiti minimalnih 20 EUR ili više. Kada trgujete s pravim novcem koristite sredstva na vašem računu kako biste ulazili u pozicije. U svakom momentu možete se vratiti na demo račun i nastaviti ga koristiti paralelno s pravim računom.

Kako početi trgovati na IQ option

Sam portal IQ Option trgovačke platforme minimalističkog je, ali iznimno preglednog dizajna. Već na naslovnoj stranici jasno su, uz minimum marketinške hiperbole, naglašene glavne prednosti i vrline. Tako je već pri prvom posjetu preko jedinstvenog linka lako naći set videa pomoću kojih trgovati brzo mogu naučiti i potpuni novajlije. Pokriveno je sve, od Osnova, Trgovanja korištenjem marže (margin trading), pa do Trgovanja CFD-ovima i Tehničke analize.

Početnicima preporučujemo prvo otvoriti demo račun, gdje mogu slobodno iskušati svoje šanse bez rizika; u ovom načinu rada, nije moguće izgubiti novac, ali ni ostvariti profit. Jednom kad se odlučimo uložiti pravi novac, od pravog nas trgovanja dijeli tek jedan klik mišem.

Uobičajeni postupak registracije IQ option

 1. Prvo treba otvoriti glavnu stranicu i započeti postupak registracije klikom na „Sign Up“! dugme. Ako vam ne odgovara verzija za browser, možete se registrirati i putem mobilne aplikacije.
 2. Prvo unosimo željeni e-mail i password, a u sljedećem koraku i tražene osobne podatke, kao što su ime, prezime, mjesto, adresa. Ovaj je korak moguće i preskočiti ako iskoristite opciju registracije pomoću Facebook ili Google računa.
 3. Sad možemo koristiti račun u „demo“ modu, gdje nije moguće uložiti ali ni izgubiti pravi novac.
 4. Kad odlučimo ozbiljno uložiti, u accountu odaberemo opciju „Verification“. Zatim moramo podnijeti presliku dokumenta kojim potvrđujemo svoj identitet i adresu (uglavnom osobnu kartu ili vozačku), i svoju fotografiju.
 5. Kad dokumenti budu potvrđeni, ozbiljno trgovanje može početi.

IQoption platforma- softver za trgovanje i alati

IQ Option je prilagođen korisnicima svih vrsta uređaja – od “punokrvnih” stolnih računala pa do mobilnih telefona I tableta. Postoji više opcija:

 • Standardno sučelje putem web browsera. Ovo ne traži preuzimanje nikakve dodatne aplikacije, ali je zbog svoje prirode dosta zahtjevno i troši značajnu količinu RAM-a
 • Aplikacija za Windows i MacOS koju bismo naročito preporučili zbog njene efikasnosti. Za razliku od browsera, rad ovakve aplikacije i njene performanse je moguće maksimalno optimizirati kako bi trošila minimum resursa. Zbog svoje fleksibilnosti, može nuditi i opcije koje nisu moguće u verziji za browser.
 • Mobilna aplikacija: aplikacija za trgovanje na malom ekranu mobitela i laptopa. No, to ne znači da je trgovanje na ovaj način manje kvalitetno ili pregledno nego preko računala. Iskorištene su sve prednosti modernih Android i iOS operativnih sistema kako bi se omogućile praktički sve opcije i analitika.

Što se tiče analitičkih alata, ima ih zaista mnogo, ali izdvojih ćemo nekoliko najvažnijih:

 • Bollingerovi stupci (Bollinger bands): pomoć pri odluci o kupovini ili prodaji: spuštanje stupca ispod minimalne cijene znak je za CALL opciju (osiguranja kupovne cijene) a njegovo izdizanje iznad postavljenog maksimuma signalizira PUT opciju (osiguranje prodajne cijene)
 • Pomični prosjek (Moving averages) – prosječna cijena tržišnog dobra u određenom vremenskom intervalu
 • Indeks relativne snage (Relative Strength Index) – informira trgovca ne samo o promjeni cijene nego i intenzitetu te promjene.
 • Aligator (Alligator) – prikaz prosjeka tri odabrana vremenska intervala cijene. Kad sva tri pokažu isti smjer, vrijeme je da prodaja otpočne.

Od važnijih alata, tu je i indikator trenutnog sentimenta trgovaca („Trader sentiment“), koji nas na ažuran način izvještava o trenutnom odnosu, tj. omjeru prodavatelja i kupaca određene valute ili CFD-a.

Iz neposrednog iskustva

Instalacija mobilne aplikacije standardno je trivijalna, baš kao što to na sreću možemo i očekivati u današnjoj, zreloj verziji Google Play trgovine bez nekadašnjih dječjih bolesti. Na ovu verziju odlučili smo se jer nemamo iOS telefon, ali sigurni smo da je iskustvo i tamo jednako ugodno.

Ipak, za isprobavanje samog trgovanja odabrali smo tradicionalnu verziju za browser- već i zbog osobne navike i preferencije ove platforme. Uz malo hrabrosti i sreće, svojih smo 20 eura uspjeli uvećati na 24,03 eura za kratko vrijeme, trgovanjem CFD-om na vrijednost dionica jedne poznate svjetske IT tvrtke.

Naravno, dežurni će pesimist i ovdje lako zaključiti da se radilo samo o trenutnoj sreći; ali ako je nama uspjelo ostvariti ovaj dobitak za samo kratko vrijeme, vjerujemo da za dobre šanse nije potrebna višegodišnja karijera burzovnog trgovca.

Kako ući u poziciju na IQoption platformi?

Ući u poziciju je prilično jednostavno jer su svi dijalozi i elementi odmah dani na sučelju bez potrebe za iskočnim prozorima (popup dijalozima). Menu za trgovanje je desno od grafa. Unesite iznos investicije (u EUR a ne u lotovima kao kod nekih brokera), izaberite polugu (leverage – multiplier) koji iznosi do 1:30 za Forex glavne parove i izaberite smjer pozicije («buy» ili «sell»).

U slučaju da trgujete kriptovalutama poluga (multiplikator) je 2:1, dok u slučaju FX opcija trebate izabrati i vrijeme isteka opcije bez mogućnosti korištenja multiplikatora.

Posebne funkcije na IQoption platformi

Funkcija chata je jedna od najzabavnijih. Možete se pridužiti raznim chat sobama i «čavrljati» s drugim traderima o modelima ili odabiru baznih vrijednosnica. Postoje i chat sobe koje nisu vezane za trgovanje. U demo modu ne možete sudjelovati u chatovima ali možete čitati otvorene chat sobe.

Menu Analiza Tržišta donosi tijek vijesti o popularnim baznim vrijednosnicama od relevantnih izvora informacija. Uključen je i forex ekonomski kalendar objava raznih izvješća. Kalendar za kripto valute prati najnovije vijesti iz svijeta kriptovaluta.

Što se može kupiti i prodati na IQ Option

IQ Option nudi mogućnost kupnje i prodaje CFD ugovora:

 • Valutnih parova: moguće je trgovati odnosom dvije valute, tj. trgovati valutnim parovima i zaraditi ako se ovaj omjer poboljša u vašu korist (USD/EUR, EUR/YEN, GBP/EUR…ukupno 62 takva para)
 • Dionica: gdje zaradu donosi rast cijene dionice neke od preko 370 tvrtki vrijednost čijih dionica prati IQ Option
 • Kriptovaluta: kao što i ime kaže, CFD se može postaviti na vrijednost neke kriptovalute
 • Jednog ili više od 9 dobara (nafta, srebro, žito, itd.)
 • Burzovnih indeksa: US2000, JP225, US500, i drugih.
 • ETF-ova, koji predstavljaju „košaricu“ dionica i individualnih financijskih dobara kojom se onda trguje

Na žalost, i za razliku od nekih konkurentskih brokera, ne može se trgovati:

 • Obveznicama / Bonds
 • Ročnicama / Futures
 • Fondovima
 • Zbog pravila koje je donijela EU, na IQ Option nije moguće trgovati ni tzv. binarnim opcijama

Pristojbe i ostali troškovi

Provizija na trgovanje preko IQ Option praktički da i nema – s izuzetkom provizije od 2.9% na dugoročno („long“) otvaranje trgovine kriptovalutom, i male provizije (0.01%-0.05% na prekonoćno držanje vrijednosne pozicije (na trgovanje valutnim parovima, ETF-ima, kriptovalutama i dobrima).

Osim ovog, jedina iznimka je provizija zbog neaktivnosti. Naime, ne koristite li svoj račun više od 90 dana, platit ćete 10 eura. U slučaju da se ovo razdoblje produži, moguća je i njena višekratna naplata.

Također, osim direktnih provizija, IQ Option ostvaruje zaradu i indirektnim prebacivanjem nekih troškova na teret svojih trgovaca. Ovo se između ostalog postiže i nešto nepovoljnijim rasponom prodajne i kupovne cijene („spread“), koja je ipak nešto povoljnija u slučaju trgovine valutama.

IQoption Informacije o korisničkoj podršci

Korisnici mogu kontaktirati IQoption putem telefona, emaila i chata. Također, FAQ (često postavljana pitanja) uključuje zaista veliki broj tema i pitanja tako da će zaista biti od pomoći ako vam nešto nije jasno.

Načini plaćanja

Svi uobičajeni načini plaćanja, koji se u ovoj branši već i podrazumijevaju, podržava i IQ Option. Tako za polaganje depozita možete koristiti:

 • Bankovni transfer
 • Neteller, Paypal, Skrill
 • Visa ili Mastercard karticu

Provizije nema, a bez obzira koju opciju odabrali, možete računati na gotovo trenutni, instantni transfer sredstava koja ćete odmah moći očitati na svom računu. U ovo smo se i osobno uvjerili: svega je par trenutaka bilo potrebno da 20 eura tek „skinutih“ s naše kartice bude vidljivo na novootvorenom, tek potvrđenom IQ Option računu.

Praktički svaka navedena metoda za uplatu sredstava može se koristiti i za povlačenje novca – tek uz pokoje ograničenje više. Tako se bankovnim transferom mogu povlačiti samo iznosi viši od 100 eura, dok se minimum za Neteller kreće oko desetak €. Za druge e-novčanike i kartice minimum od 2€ ne treba ni spominjati. Rokovi povlačenja su:

 • Za bankovni transfer, Neteller, PayPal, Skrill – 1-3 radna dana
 • Za Visa ili Mastercard povlačenje je trenutno što se tiče IQ Option kuće, no o pojedinoj banci ovisi koliko će vam brzo sredstva postati dostupna na računu.

Korisnička podrška

U najvećem broju slučajeva, sve je ugođeno da funkcionira na razini koja će minimizirati potrebu za kontaktiranjem korisničke podrške; u idealnom slučaju, ona bi trebala biti suvišna.

Ipak, ima situacija u kojima se možemo susresti oči u oči s problemom – na primjer kod zatvaranja računa, što nije moguće ostvariti bez kontaktiranja podrške ako na raspolaganju imate 5 eura ili manje.

Za podršku, dostupni su sljedeći glavni kanali (podrška je dostupna samo na engleskom jeziku):

 • E-mail: support @eu. iqoption.com
 • Formular za upite na samoj web stranici: prvo odaberite kategoriju vašeg problema, pa ga detaljno opišite u predviđenom polju zdesna
 • Telefon – broj naveden u sekciji „Contact us“ na IQ Option stranici
 • Adresa – ako ih želite kontaktirati pismeno
 • Društvene mreže: preko linka na IQ Option profil – Facebook, Twitter, Instagram

Premda nismo naišli na prevelike probleme, pokušali smo kontaktirati korisničku podršku kako bismo raščistili nedoumice oko tečaja. Učinili smo to putem e-maila, i moramo pohvaliti ovo osoblje koje je i nakon desetak potpitanja ostalo jednako susretljivo, ljubazno i željno pomoći.

Zaključak

Bez obzira promatramo li širu sliku ili se upustimo u analizu pojedinosti i detalja, IQ Option nas nije razočarao gotovo ni u jednom svom elementu. Kao trgovina CFD-ima formalno namijenjena naprednijim korisnicima, iznenađuje bogatstvom opcija i uputa čak i za one najneiskusnije. Posebno se to odnosi na prebogatu sekciju video vodiča koji tumače svaki detalj.

Istina je da bi ovu sekciju bilo moguće dodatno popraviti – na primjer, uz dodatne radionice, primjere i materijale za početnike. Iskusnim bi korisnicima pak dobro došlo ažurnije vođenje bloga i bolje ekonomske prognoze.

Ipak, kad odmjerimo sve prednosti IQ Option CFD broker usluga, mane zaista postaju manje uočljive. Od ponuđenih CFD-ova na sve bitne kategorije (dionice, indeksi, forex, kriptovalute, EFT-ovi), ostaje tek malo toga što se može dodati (eventualno CFD-ovi na obveznice i ročnice od glavnih kategorija).

Ugodno i efikasno korisničko sučelje, dostupnost aplikacija ne samo za Android i iOS već i za Windows i Mac sisteme, razgranat sistem analitičkih alata, široka paleta mogućnosti uplate uz brzo podizanje i minimalne provizije –sve ovo čini IQ Option odličnim mjestom za trgovanje. Slobodno možemo reći da je IQ Option za većinu zaista inteligentna opcija.

FAQ (Često postavljana pitanja)

Je li sigurno trgovati preko IQ Option?

Da,  i ovo ne tvrdimo samo na temelju svog iskustva: sama činjenica da je IQ Option registriran pri CySEC nadzornom tijelu dovoljno je jamstvo svakom s imalo iskustva na sceni.

Početnik sam – odakle krenuti s IQ option?

Svaki početak je težak, no IQ Option je maksimalno ublažio oštrinu strmine uspona do iskustva i znanja: napredak će ovdje znatno olakšati bogata, čak iscrpna sekcija video vodiča sposobnih da korak po korak i potpune neznalice uvedu u suptilnosti i nijanse online CFD trgovanja.

Zašto postupak registracije traži i fotografiju?

Znamo da se ovo može činiti kao nepotrebna gnjavaža – no mislimo da je i ovdje IQ Option učinio hrabar korak. Svi već negdje imamo fotografiju, ili je bar možemo jeftino i brzo izraditi; prilaganje fotografije dodatno će umanjiti rizik od prijevare i zloupotrebe i lažnih registracija, što će samo povećati zadovoljstvo i sigurnost svih korisnika platforme.

Upozorenje o riziku: CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom brzog gubitka novca zbog poluge. 79% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima. Trebali biste razmisliti razumijete li kako funkcioniraju CFD-ovi i možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika gubitka novca.

CFD-ovi su kompleksni instrumenti i dolaze s visokim rizikom brzog gubitka novca zbog poluge. 72% računa malih ulagača trpi gubitak pri trgovini CFD-ovima s ovim pružateljem usluge. Trebali biste razmisliti o tome razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju i možete li si priuštiti visoki rizik gubitka vašeg novca.