Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

8 najčešćih grešaka u trgovanju binarnim opcijama

Binarne opcije su postale jedan od najpopularnijih načina trgovanja, posebno kada se radi o traderima koji nisu profesionalci. Obećanja o visokim povratima, lako razumljiva pravila, user-friendly platforme i zanimljivi dodaci učinili su trgovanje zanimljivijim no ikad. Postoji i mogućnost korištenja automatskog trgovanja, gdje trader treba samo namjestiti svoje preference i uplatiti depozit. Nakon toga, tehnički napredan software koji su razvili stručnjaci, trguje umjesto njih.

Jedan od najboljih takvih softwarea je Binary Options Robot. Više o njemu saznajte ovdje. Većina brokera nudi i uslugu pružanja signala, što uvelike olakšava proces trgovanja te osigurava bolje i ugodnije iskustvo trgovanja. Usprkos svim prednostima, neki traderi jednostavno ne uspijevaju ostvariti profit.

Kako bismo pomogli postojećim i budućim traderima da uspiju, kreirali smo listu od osam najčešćih pogrešaka koje ljudi rade dok trguju binarnim opcijama. Nadamo se kako će ovaj pregled učini trgovanje još jednostavnijim, ali i da će podsjetiti tradere da su binarne opcije više od „put“ i „call“.

Saznajte kojih 8 razloga uzrokuje loše rezultate kod tradera.

1. Zanemarivanje obrazovanja

businessTrgovanje binarnim opcijama izgleda lagano i upravo zato traderi ponekad zanemaruju važnost obrazovanja o financijama. Obrazovanje ne mora biti formalno, a uspješni traderi nisu samo oni s diplomom ekonomskog fakulteta. Metoda pokušaja i pogrešaka se može učiniti odličnom idejom, posebno ako se radi o neiskusnom traderu, ali profesionalci se ne bi složili s tim. Umjesto da trošite vrijeme i novac na takvu lošu strategiju, bolje je provesti neko vrijeme čitajući edukativne članke i eknjige, istražujući brokere, strategije, grafove, alate i dodatke te prateći dnevne financijske vijesti. Znanje je moć u svakom aspektu života, a binarne opcije nisu iznimka. Uvijek budite informirani i spremni naučiti nešto novo, čak i ako to znači da ćete investirati u manje tradeova.

Kako biste izvukli maksimum iz svog trgovanja, ali i povećali svoj profit, svakako posjetite našu rubriku Strategije koja osigurava pregršt članaka koji će vam pomoći da razumijete binarne opcije.

2. Ignoriranje demo računa

Čak i iskusni traderi ponekad ignoriraju demo račune koje brokeri često imaju u ponudi. Oni znaju sve što trebaju znati, zar ne? Istina je zapravo sasvim drugačija, jer ne postoje dva ista brokera, pošto svaki ima svoju platformu, dodatke i opcije kojima se može trgovati. Demo račun daje traderu mogućnost da istraži platformu, vidi kako se investira u opcije i šansu da stekne općenit dojam o brokeru. Osim toga, brokeri tako omogućuju traderima da investiraju virtualni novac kako bi razvili svoje strategije i navikli se na korisničko sučelje. Ako izabrani broker svojim korisnicima nudi opciju demo računa, iskoristite je za svoj osobni rast kao tradera.

Jedan od brokera kojeg posebno preporučujemo početnicima je IQoption, jer ima demo račun koji ne zahtijeva inicijalni depozit.

3. Manjak discipline

Lako je pomisliti kako je financijski svijet potpuno hladan i bez emocija, ali već kratak pogled na prosječnog tradera otkriva kako nije uvijek tako. Kao ljudska bića, traderi su skloni pasti pod utjecaj svojih emocija, pozitivnih i negativnih. Serija gubitaka može uzrokovati frustraciju i bijes, koji obično vode do loših odluka i forsiranja tradeova. Pobjednički niz daje traderu mnogo samopouzdanja, pa se događa da osobe počnu zanemarivati objektivne čimbenike koji bi mogli utjecati na buduće investicije. Bez obzira kako izgleda vaša statistika, sjetite se da svaka investicija mora biti promišljena, a sve okolnosti uzete u obzir. Budite strpljivi, pozorni, smireni i pokušajte razviti investicijski plan što prije moguće kako bi racionalno trošili i ulagali svoja sredstva.

4. Minimalne investicije

trading2Jedna od karakteristika koja binarne opcije čini tako privlačnima je ta da su dostupne svima, a ne samo investitorima sa značajnim sredstvima. Većina brokera traži minimalni iznos depozita od $200, što je poprilično nisko u usporedbi s ostalim financijskim uslugama dostupnim na tržištu. Traderi ponekad misle kako će se njihovih $200 multiplicirati kako će oni stjecati iskustvo, ali su u krivu.

Čak i ako je inicijalni depozit nizak, minimalna investicija može biti i preko $50. Ako to usporedimo s minimalnim depozitom, lako ćemo uočiti kako trader, u ovom slučaju, može postaviti samo 4 uloga. Osim toga, minimalna investicija donosi minimalan profit u svim vrstama trgovanja, a binarne opcije nisu iznimka.

Ako investirate manje iznose, trebat ćete više vremena da prikupite značajna sredstva na svom korisničkom računu, što tradere čini nervoznima i nestrpljivima. Uslijed takvog razvoja događaja, nerijetko korisnici počnu trgovati iracionalno nadajući se da će postići što više u što kraćem roku. Osim toga, traderi uvijek moraju računati na moguće gubitke, pa se minimalni depozit sada čini neadekvatnim za ozbiljno tradeanje i postizanje značajnog dobitka. Traderi, bez obzira koliko iskustva imaju, moraju istražiti različite brokere i odabrati onog koji im odgovara.

Za sve tradere koji nisu sigurni kako trgovati, preporučujemo korištenje Binary Options Robota, najboljeg automatskog softwarea za trgovanje na tržištu.

5. Trgovanje bez plana

Iako binarne opcije zvuče jednostavno, nemojte zaboraviti da se još uvijek radi o trgovanju. Mnogi korisnici misle kako se sve svodi na registraciju, uplatu depozita i jednostavnog trgovanja, ali samo s kvalitetnim planom možete daleko dogurati. Planiranje je, zajedno s obrazovanjem, među najvažnijim aspektima binarnih opcija. Budite sigurni da napravite plan o tome koliko, kako i gdje želite investirati. Uključite strategije upravljanja rizikom te uvijek računajte na mogući gubitak. Traderi moraju biti spremni u svakom trenutku promijeniti plan, ako vide da ne funkcionira i da su gubici jednostavno previsoki. Traderi s naprednijim računima ponekad dobiju pomoć osobnog savjetnika koji im asistira pri izradi financijskog plana.

6. Nerealni ciljevi

Moramo priznati ako postoje neodgovorni brokeri koji koriste lažno oglašavanje i obećaju nevjerojatne količine novca u veoma kratkom roku. Takvi brokeri uvjere tradere da je trgovanje binarnim opcijama lak način za doći do novca. U stvarnosti, binarne opcije su profitabilan način trgovanja, ali samo u slučaju kada je trader odgovoran, obrazovan i strpljiv. Kako bi izbjegli loše brokere i prevarante, odaberite brokera kojeg je regulirao CySEC. Traderi moraju biti svjesni vlastite pohlepe, ali i lažnih obećanja, te shvatiti da su binarne opcije vrsta investicija gdje se nemoguće obogatiti preko noći. Također, traderi moraju uzeti u obzir i koliko su investirali, jer veće investicije donose veći profit.

7. Ignoriranje promjena

Lako je zaboraviti kako je industrija binarnih opcija dinamična, pa upravo zato svaki trader mora biti spreman u svakom trenutku reevaluirati svoj plan, odabranu strategiju i odabrane investicije. Promjene nisu neprijateljske. One su nove prilike koje omogućuju traderima da zarade više ako su spremni prilagoditi se novim okolnostima. Kvalitetno obrazovanje i detaljan plan mogu smanjiti rizik od nepredvidivih promjena, ali nisu garancija da neće doći do toga. Također, traderi se ne smiju bojati dodatnih alata i funkcija koje nudi broker, poput rollover, double up, early closure i sell kako bi se prilagodili novim okolnostima na tržištu.

8. Loša financijska strategija

Nemoguće je biti uspješan trader binarnim opcijama bez implementacije pravih strategija, ali traderi ponekad zaborave kako strategija nije dovoljna za uspjeh. Trader s dobrom strategijom zna što se događa u svakom trenutku, svjestan je rizika i zna što mu je činiti u slučaju kada opcija krene u nepredviđenom smjeru. Uspješni traderi znaju se nositi s rizikom te znaju sve o visokorizičnim tradeovima. Nikada ne investiraju sva svoja sredstva u visokorizične tradeove, nego samo manje iznose. Na taj način osiguravaju svoja sredstva od velikih gubitaka te uvijek imaju rezervu u konzervativnijim ulaganjima, jer gubici, bez obzira kako mali, uzrokuju neravnotežu.

Trgovanje binarnim opcijama može biti odlično iskustvo, ako je pojedinac svjestan truda koji mora uložiti kako bi zaradio značajniju svotu. Ova vrsta trgovanja je prilagođena korisniku, ali to ne znači da se može olako shvatiti, bez prethodnog istraživanja i edukacije. Traderi moraju biti spremni prilagoditi se novom okruženju i biti strpljivi, jer forsiranje nije najbolja strategija.