Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Značaj medijskih konferencija u tržišnim projekcijama

news

Makroekonomske projekcije svjetskih centralnih banaka utječu na kretanje tržišta između ostaloga i time što utječu na ponašanje tradera. Pod najvažnije makroekonomske projekcije zasigurno možemo svrstati dane kada svjetske centralne banke donose odluke o kretanju kamatnih stopa. Utjecaj na ponašanje tradera najviše je vidljiv upravo između dva takva sastanka, kada se strategija trgovanja mijenja ovisno o predviđanjima hoće li kamatne stope rasti ili padati, a samim time i vrijednost valute vezane uz određenu zemlju.

Stoga je od iznimne važnosti pratiti ekonomski kalendar i dane kada su najavljeni sastanci centralnih banaka. Ipak, i traderima je kao i svima danas vrijeme postalo luksuz. Praćenje mnoštva informacija oduzima puno vremena te nije uvijek jednostavno odvojiti bitne od nebitnih informacija. Traderi bi trebali znati kojim događajima s ekonomskog kalendara trebaju posvetiti svu svoju pozornost.

Uz dane sastanka vezanih uz kamatne stope, od iznimne je važnosti pratiti i konferenciju za medije koja slijedi nakon sastanka. Upravo uz pomoć informacija dobivenih putem konferencije moguće je prilagoditi strategiju kako bi tradeovi bili dobitni. Ako ste početnik u trgovanju binarnim opcijama, proučite za početak mali rječnik koji će vam pomoći da prepoznate osnovne pojmove u trgovanju.

Više o ekonomskim projekcijama saznajte u prvom dijelu videa:

Što uzrokuje kretanje tržišta?

Sastanci centralnih banaka na kojima se donose odluke o kretanju kamatnih stopa uvelike utječu na samo tržište. Ipak, još važnije od samih sastanaka su konferencije za medije. Zašto je medijska konferencija toliko važna? Ako na primjer centralna banka najavi rezanje kamatnih stopa, a na medijskoj konferenciji koja ga prati traderi saznaju da je navedena mjera kratkoročna, to će uvelike utjecati na njihovu strategiju koja zasigurno neće biti ista kao što bi ju donijeli u prvom slučaju, kada ne bi znali da je navedena mjera privremene prirode.

Svaka banka ima svoj raspored održavanja sastanaka i konferencija.

European Central Bank

U Europi sastanak europske centralne banke (ECB) uvijek prati konferencija za medije koja se održava 45 min nakon sastanka. Konferenciju otvara Mario Draghi, predsjednik europske centralne banke. U prvom dijelu konferencije Draghi daje izjavu za javnost, a zatim slijede pitanja novinara iz svih dijelova svijeta.

U Sjedinjenim Američkim Državama medijske konferencije kao prateći dio sastanka Federalne banke održavaju se unazad dvije godine. Dolaze u paketu s FED-ovim ekonomskim projekcijama što ima veliki utjecaj na kretanje smjera tržišta. Stoga je u trgovanju binarnim opcijama važno pratiti ekonomski kalendar, tj. dane održavanja konferencija.

Također je potrebno razlikovati i trgovanje koje se temelji na fundamentalnoj i tehničkoj analizi. Kada trguje na temelju fundamentalne analize, trader mora imati razjašnjen plan u glavi, inače neće ostvariti značajan uspjeh. Kombinacija tehničke i fundamentalne analize predstavlja ispravan put za dobitne tradeove. Fundamentalisti daju razloge za kretanje cijene dok je uz pomoć tehničke analize moguće odrediti targete, razine, ciljanu cijenu i sl. Saznajte više o razlici između zadane i ciljane cijene, te o opcijama s fiksnim cijenama.

Donosimo i drugi dio videa o ekonomskim projekcijama:

Vodeće centralne banke

Federal Reserve Bank

Nedavno su svjetske centralne banke predstavile koncept vođenja. Cilj tog koncepta je bolja informiranost tržišnih sudionika o politici centralnih banaka i o politici održanja stabilnosti cijena. kako bi to ostvarile centralne banke trude se poboljšati komunikaciju prema tržištu. Kao vodeća svjetska centralna banka, Sustav federalnih rezervi Sjedinjenih Američkih Država održava medijske konferencije svaka tri tjedna, a one se sastoje od dva dijela:

  • u prvom dijelu predsjednik centralne banke čita odluku odbora donesenu ranije toga dana zajedno sa zaključcima odbora o budućem kretanju kamatnih stopa. Svaki član daje prognozu za dvije ili tri godine unaprijed vodeći se vlastitim nahođenjima o stanju US ekonomije. Na temelju tih projekcija traderi odlučuju da li su donesene odluke bullish ili bearish prirode te prema tome oblikuju strategije za trgovanje.
  • u drugom dijelu konferencija je otvorena za pitanja novinara koja se svode na stanje ekonomije, što FED zapravo želi poručiti svojim odlukama, koje su im dugoročne namjere i sl.

Odlučujući faktori

Tijekom konferencija za medije dolazi do volatilnosti tržišta, te je moguće da se ono u treptaju oka pomakne za par stotina pipsa. Naravno, ono što je uistinu važno za tradere je da opcija istekne in the money. Stoga bi, kada se održavaju navedene konferencije, bilo mudro odabrati opije s dužim datumom dospijeća. Objasnit ćemo to na primjeru velikih svjetskih centralnih banaka. Uzmimo za primjer da trader trguje na dane održavanja ECB press konferencije, koja se održava svake prve srijede u mjesecu. U tom slučaju bi trebao odabrati opciju s vremenom dospijeća na kraju tjedna ili čak i mjeseca umjesto opcije koja ističe na kraju dana ili čak i ranije.

Isto vrijedi i za RBA (Reserve Bank of Australia), Kanadska banka (BOC)  i FED, kojega smo spomenuli ranije. Banka koja ne održava medijske konferencije ako nije došlo do promjene visine kamatnih stopa je Engleska banka. Ostale svjetske centralne banke trude se što češće komunicirati svoje namjere javnosti kako bi volatilnost ostala na niskim razinama.

Kako biste lakše pratili konferencije za medije trebali biste posjedovati osnovnu razinu financijske pismenosti, koja u Hrvatskoj na žalost nije visoka. Provjerite kako stojimo u članku Jesu li Hrvati financijski pismeni.