Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

FX Opcije: Novi Način Trgovanja Popularnih Forex Parova

Tražite li novi način trgovanja? Ne tražite dalje. FX opcije (FX Options) dostupne su u Hrvatskoj i drugim zemljama preko IQoption brokera. One su uzbudljiv način trgovanja popularnim valutnim parovima.Pročitajte naš članak kako biste otkrili ovaj novi način trgovanja funkcionira.

Zašto Trgovati FX Opcijama?

Putem FX opcija mogući su neograničeni dobitci (povrati na uloženo). Ovo je vrlo zanimljiv način trgovanja jer traderi mogu izgubiti samo unaprijed određeni iznos, a iznos koji se može osvojiti je beskonačan. Osim toga, traderi mogu smanjiti svoje gubitke prije isteka vremena tako da prodaju opciju prije isteka i na taj način upravljati rizikom smanjujući potencijalne gubitke u slučajevima kad se tržište okrene protiv njih.

Drugim riječima, traderi dobivaju priliku za dugoročni uspjeh jer im ovaj instrument omogućuje prodati opciju prije isteka, a istodobno nudi neograničene potencijalne neto dobitke. IQ Option koristi Black-Scholes formulu za izračunavanje vrijednosti opcija.

fx opcije iqoption

Kako trgovati FX opcijama na IQ Option platformi?

Ovaj korak po korak vodič uključuje sve potrebne korake kako bi traderi mogli razumjeti što učiniti kako bi se iskoristili ovaj uzbudljivi novi instrument koji nudi IQ Option (pročitajte recenziju).

1. Korak: odaberi valutni par, ulog i izvršnu cijenu

Za početak, traderi mogu odabrati jedan od 5 najpopularnijih valutnih parova koji su dostupni u ovom trenutku. Postoji plan da se u budućnosti ova lista poveća. Nakon što odaberete iznos koji želite uložiti te odaberete izvšnu cijenu (strike price), kako je prikazano na donjoj slici, uz pomoć grafa i postavki pronaći ćete ravnotežu između rizika i profitabilnosti. Potencijalna dobit i gubitci će biti prikazani na ljestvici desno kako pomičete izvršnu cijenu.

FX Opcije

Jasno je da nam veći rizik donosi veću dobit. Na primjer, izvršna cijena (strike price) koja je bliža trenutnoj cijeni neće donijeti veliku zaradu jer je promjena cijene u odnosu na trenutnu minimalna. Osim toga, traderi bi trebali uzeti u obzir da prije nego što počnu ostavrivati dobit, ostvareni povrati moraju pokriti i cijenu opcije.

To se može vidjeti iz slike u nastavku koja prikazuje postotak dobitka ili gubitka koji se može dogoditi u trenutku kada istekne opcija. Traderi mogu otvoriti poziciju u bilo kojem trenutku unutar razdoblja od jednog sata koje počinje s odbrojavanjem nakon svakog punog sata, tj opcije se automatski izvršavaju svaki sat dok su otvorena tržišta, znači u 10:00, 11:00, 12:00, 13:00 itd…

Cijene FX Opcija

2. Korak: odaberite Put ili Call opciju

Traderi će morati odabrati Put opciju kao što je prikazano na gornjoj slici, ako vjeruju da će cijena biti veća ili Call opciju ako vjeruju da će cijena biti niža od trenutne cijene. Ovo je prilično jasno i može se vidjeti u obliku velikog zelenog (Higher) i crvenog gumba (Lower) gumba. Ovisno o odabiru, boja pozadine se također mijenja. Kada dio vašeg ekrana pozeleni, u tom području izvrsna cijena treba ići uzlaznom putanjom, a za crveno područje ispod odnosno u suprotnom smjeru. Traderi mogu vidjeti i što drugih trgovci tradeaju na lijevoj strani zaslona, kao što je prikazano na donjoj slici. Ova mjera samo pokazuje prosjek sviju.

Trgovina FX opcijama

3. Korak : pratite tržište do isteka opcije

Sada nam je preostalo samo čekati, ali to ne znači da trgovci ne mogu zatvoriti svoj položaj prije isteka vremena. Kao što je već objašnjeno, trgovci mogu smanjiti svoje gubitke ako vide da je trend u suprotnosti s njihovom opcijom. S druge strane, ako trend favorizira njihovu opciju, onda mogu sjesti i promatrati kako njihova zarada raste.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, trgovci bi se trebali obrazovati i vježbati s demo računom prije nego što ulože i riskiraju vlastita sredstva. IQ Option nudi besplatni demo račun, tako da već danas možete početi prakticirati FX Options trgovanje. Nakon što osjetite sigurnost i budite zadovoljni svojim rezultatima, možete početi koristiti pravi novac i imati koristi od potencijalne zarade.

fx opcije iqoption