Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Inflacija kroz indeks potrošačkih cijena

Za uspješno trgovanje binarnim opcijama praćenje ekonomskih izvješća je imperativ. Jedna od najvažnijih objava za tradere je svakako objava o inflaciji kroz indeks potrošačkih cijena (CPI). Traderi bi trebali biti u toku s ekonomskim izvješćima, što nije uvijek jednostavno. Uz veliki broj izvješća koja se objavljuju treba paziti i na vrijeme objave jer su određena izvješća vezana za sastanke centralnih banaka svjetskih ekonomija.

I iskusnim traderima koji su s vremenom razvili vlastiti sustav praćenja objave podataka i početnicima od velike pomoći je ekonomski kalendar na kojemu je jednostavno pronaći CPI indeks za SAD, UK, Australiju, Japan i ostale velike svjetske ekonomije.

Zašto je za tradere važno razumjeti inflaciju i CPI indeks kada trguju binarnim opcijama pogledajte u dva videa u nastavku teksta.

CPI – Termometar monetarne politike

CPI indeks ne naziva se bez razloga termometrom monetarne politike. Monetarna politika znači regulaciju optjecaja novca na razini svjetskih ekonomija. Donose ju i provode centralne svjetske banke, a u Hrvatskoj je to Hrvatska narodna banka (HNB).

Glavna uloga Centralne banke je održati opću stabilnost cijena (ciljana inflacija) i stabilnost tečaja. Inflacija, ili porast opće razine cijena služi kao sidro monetarne politike, dok se CPI indeks smatra jednim od glavnih pokazatelja inflacije.

croatia

Zašto je CPI indeks toliko važan traderima? Jer je za profitabilno trgovanje binarnim opcijama, između ostaloga, potrebno razumjeti i na koji će način inflacija utjecati na smjer kretanja tržišta. Porast inflacije traderima znači da da je došlo do inflatornog pritiska u ekonomiji te se od Centralne banke očekuje povećanje kamatnih stopa kako bi zauzdala inflaciju. Vrijednost valute tada raste zajedno sa potražnjom jer većina ljudi želi uložiti u valutu čija je vrijednost porasla.

S druge strane, ako je CPI niži od očekivanog te ako je inflacija niža od ciljane očekuje se rezanje kamatnih stopa nakon idućeg sastanka centralnih banaka, a kako traderi znaju da je takav utjecaj na valutu zapravo negativan, potražnja pada a time i vrijednost valute.

Odluka o kupnji opcije u gore navedenom slučaju nije komplicirana, jer ako je CPI iznad očekivanja, vrijednost valute raste (bullish) I tada bi bilo mudro kupiti call opciju, ali o tome više u nastavku teksta.

CPI i trgovanje binarnim opcijama

Pitanje koje zanima tradere je kako pomoću CPI indeksa trgovati binarnim opcijama?

Ciljana razina inflacije od strane centralne banke kreće se oko 2%. Ako inflacija prelazi ciljanu razinu od 2% novac gubi vrijednost. Negativna stopa inflacije (ispod 0%) znači deflaciju ili pad opće razine cijena, te više ne možemo govoriti o inflaciji.

Ako CPI indeks ne ispuni očekivanja to se smatra negativnim za valutu i tada traderi kupuju put opcije. Ako je s druge strane CPI viši od prognoziranog raste vrijednost valute i tada je poželjno kupiti call opciju. Izvještaj o inflaciji tj. CPI indeks objavljuje se na mjesečnoj razini te način na koji se izračunava može varirati od države do države. Na primjer, u Sjedinjenim Američkim Državama, Banka federalnih rezervi uzima u obzir Core CPI iz kojega su isključene cijene hrane i energije, jer su one podložne intenzivnim periodičkim promjenama.

Koji je idući korak monetarne politike?

kada interpretiraju izvještaj o inflaciji, traderi pokušavaju dokučiti do kojih će zaključaka centralne svjetske banke doći kada se idući put sastanu. Na primjer, očekivanja za CPI index u Listopadu 2013. godine bila su 1.1%,a on je iznosio 0.6% što je uzrokovalo veliki pad eura. Razlog tako velikog pada krio se u sastanku Europske centralne banke koji se trebao održati dva tjedna kasnije, a očekivanja da će ECB rezati kamatne stope svakim su danom sve više rasla. Do trenutka kada su kamatne stope smanjene tržište se srušilo za još nekoliko stotina pipsa.

Za trgovanje binarnim opcijama od velike su važnosti sastanci centralnih banaka vezani za odluke o visini kamatnih stopa. Obično se opcije kupuju nakon što javnost bude upoznata s odlukama koje su centralne banke donijele jer odluke o kamatnim stopama utječu na trend tržišta prema kojemu se investitori ravnaju. Naravno, takve odluke imaju I psihološki utjecaj na tradere a samim time i na tržište.

Dakle, ako traderi trguju na temelju objave CPI indeksa tada ulažu u opcije koje dospijevaju nakon sastanka, dakle one s dužim vremenom isteka. Prikazano na iznad navedenom primjeru, oni koji su trgovali put opcijama s vremenom dospijeća do kraja mjeseca profitirali su.

Odabir opcije za trgovanje

Odabir opcije za trgovanje na temelju vijesti i izvještaja može biti dosta težak, ali ne i nemoguć zadatak. Najbolje je čekati objavu izvještaja i zatim trgovati binarnim opcijama uzevši u obzir objavljene podatke i očekivanja. Ako su objavljeni podaci veći od očekivanih, npr. za CPI Australije tada su i predviđanja da će centralna banka povećati kamatne stope vrlo realna.

Kada se trguje binarnim opcijama prema navedenom primjeru, ako se trguje australijskom valutom AUDUSD, bilo bi mudro odabrati call opciju. Što se tiče vremena dospijeća, potrebno je provjeriti ekonomski kalendar i pronaći kada se očekuje idući sastanak vezan za kamatne stope i odabrati vrijeme dospijeća nakon tog datuma kako bi opcija bila profitabilna.