Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Kako koristiti Metatrader 5 za trgovanje binarnim opcijama?

Metatrader 5 pruža cijeli niz mogućnosti kada se radi o trgovanju na financijskim tržištima: prepoznavanje trendova, analizu (tehničku i fundamentalnu), kreiranje i lansiranje robota, testiranje strategija, kreiranje osobnih indikatora za trgovanje itd. Raznolikost Metatradera 5 omogućuje traderima da koriste cijeli arsenal alata kako bi što bolje trgovali na financijskim tržištima.
Metatrader 5 nije samo platforma za trgovanje, nego cijeli niz alata koji omogućuju uspješnije trgovanje. Nevjerojatne mogućnosti, bogate funkcionalnosti, lako dostupno sučelje, jednostavna logika – sve je primjenjivo na tržišta dionica i na Forex. Metatrader 5 povećava mogućnosti i kada se radi o binarnim opcijama, jer omogućuje pristup grafovima, tehničkoj analizi i posljednjim vijestima iz svijeta financija.

Preuzimanje MT5 softwarea

download

Potrebno je najprije preuzeti mt5setup.exe instaler te ga instalirati na osobno računalo. Instaliranje se ne razlikuje mnogo od instaliranja ostalih programa, potrebno je odabrati operativni sustav te pratiti upute. Kod instalacije je potrebno najprije pročitati opsi programa, ali i sve o uvjetima korištenja te se složiti s njima. Nakon toga, dovoljno je pritisnuti ‘Next’.

Uslijedit će prva faza instaliranja koja uključuje pozadinsko preuzimanje terminala s jednonog od servera. Odaberite server koji vam je najbliži, a zatim dovršite preuzimanje klikom na ‘Finish’. Terminal je spreman za korištenje.

Indikatori na Metatrader 5

Tehnički indikatori se ponekad smatraju najvažnijim alatom u tehničkoj analizi. Ima automatsku primjernu i prepoznaje različite uzorke u dinamici dionica, valuta i drugih financijskih instrumenata. Zahvaljujući tim informacijama, trader lakše mogu pretpostaviti kakvo će biti kretanje u budućnosti.

metatrader

Prosjek kretanja i stochastic oscilatori

Postoji velik broj tehničkih indikatora. Najpoznatiji i najpopularniji su integrirani u Metatrader 5 te su dostupni svim traderima na korištenje u strategijama. Radi lakšeg korištenja, raspoređeni su u nekoliko grupa: indikatore, oscilatore, indikatore volumena i Bill Williams alate.

metatrader

MT5 Indikatori

Većina tehničkih indikatora ima brojne postavke koje omogućuju traderu da ih primijeni u različite svrhe. Analitički parametri i postavke koje utječu na izgled rezultata mogu se lako podesiti. Npr. moguće je promijeniti period za računanje prosjeka, ali i promijeniti boju, debljinu, i oblik linije za indikator.

metatrader

Prozor za prosjek kretanja

Indikatori mogu biti locirani na grafu cijena ili u posebnim prozorima. Moguće je primijeniti i više indikatora istovremeno, a generalno gledano, Metatrader 5 je ozbiljan alat za visokokvalitetnu analizu koja će biti od koristi naprednim traderima.

Testiranje strategija

MT5 ima i opciju koja omogućuje testiranje strategija kako bi se provjerila njihova kvaliteta. Ovaj izrazito moćni alat omogućava traderima da testiraju svoju strategiju i sve njene parametre te učinkovitost prije nego je primijene u praksi.

metatrader

Postavljanje parametara

Alat je razvijen na temelju analize prošlih ponašanja valuta i dionica. Tijekom testiranja, stručni savjetnik gleda akumulirane ‘citate’ i analizira ih jednog po jednog. Robot provodi virtualne transakcije u skladu s oblikovanim algoritmom. Ova mogućnost dozvoljava i simuliranje ponašanja strategija u raznim tržišnim uvjetima.

mt55

Odabir stručnjaka

Tester strategija ima nekoliko opcija unutar kojih može funkcionirati. Traderu omogućuje da odabere optimalni omjer brzine i kvalitete kako bi u potpunosti bio prilagođen njegovim željama.
Nevjerojatna prednost ovog alata je da traderu unaprijed pokaže moguće reultate trgovanja. Tester strategija ne pokazuje samo je li strategija ispravna nego i mogući profit. Alat je popraćen s cijelim nizom indikatora za statistički performans: postotak dobitka i gubitka, broj uspješnih i neuspješnih tradeova, faktor rizika, očekivanu dobit itd.

Metatrader 5 za Mac računala

computer

Apple proizvodi su sve popularniji, a MetaQuotes Software Corp. Pomno prati razvoj računalne tehnologije i već je lansirao posebnu mobilnu aplikaciju za iOS uređaje – Metatrader 5 za iPhone.

Kod instalacije Metatrader 5 aplikacije preporučujemo korištenje PlayOnMac. PlayOnMac je software baziran na Wineu što omogućuje instalaciju aplikacija razvijenih za Windowse na MAC OS-u.

Kako biste instalirali PlayOnMac, potrebno je posjetiti službenu stranicu proizvoda, otići u Download rubriku i preuzeti posljednju dostupnu verziju. Nakon reboota sistema, potrebno je restartati PlayOnMAc pomoću instalacijskog dokumenta u Downloads folderu. Prozor koji se otvara prilikom instalacije će vam poželjeti dobrodošlicu i ponuditi da instalirate stilove slova dostupnih na MS Widowsima. Prihvatite tu opciju jer je nužna za daljnji tijek.

Za instalaciju MT5, preuzmite paket sa službenih stranica. Dovoljno je kliknuti ‘Download Free’ polje. Nakon što je preuzimanje dovršeno, instalirajte preuzeti dokument. On će se automatski otvoriti sa PlayOnMac. Nakon toga, samo pratite upute na terminalu kako biste dovršili cijeli proces.

Upozorenja na Metatrader 5 platformi

Strategija trgovanja binarnim opcijama može biti mobilnija i fleksibilnija, a kako bi bila prilagođena vijestima na tržištu – i brža. Kako biste svoju strategiju uskladili s ovim uvjetima, dovoljno je koristiti opciju Alerts (Upozorenja) na Metatrader 5 platformi. Postavite alarm na željeno događanje i možete se prestati brinuti – najbolje vrijeme za trgovanje nećete propustiti. Sada više ne morate provoditi sate i sate ispred monitora kako biste ulovili pogodan trenutak u kretanju vrijednosnih dobara – u pravom trenutku, platforma će vam sama poslati obavijest: zvučnu ili putem emaila.

metatrader

Postavljanje upozorenja

Kao dodatak ovoj opciji, možete lansirati i posebne programe i aplikacije koje će vas podsjetiti na važne događaje u svijetu financija. Npr. možete preusmjeriti notifikacije s emaila na mobilni telefon gdje će stići u obliku SMS poruke. Zahvaljujući ovim opcijama, gdje god se nalazite, uvijek ćete znati sve o posljednjim novostima na financijskim tržištima. Nemojte propustiti dobre prilike, pa za svaki slučaj pratite i FBO Ekonomski kalendar.

Recimo da trenutna cijena dionice dosegne određenu vrijednost – signal za trgovanje će smjesta biti aktiviran. Nova vijest o gibanju valuta? Odmah ćete saznati za to! Upozorenja s Metatrader 5 platforme su najbrža kada se radi o trgovanju opcijama.

Algoritamsko trgovanje Metatrader 5 platformom

Postoji mogućnost upravljanja računom pomoću računalnih programa koji se zovu algoritamsko ili automatsko trgovanje. Takvi programi mogu analizirati cijene financijskih instrumenata, ali i direktno trgovati na tržištu. Zapravo, ovi programi su tzv. roboti koji u potpunosti mogu zamijeniti tradera, nakon što je jednom odredio postavke.

metatrader

Metatrader software

Metatrader 5 platforma uključuje cijeli razvoj okruženja za trgovanje, a koristi i MQL5 IDE automatske programe za trgovanje. Oi uključuju sve potrebne komponente za kreiranje, testiranje, optimiziranje i trgovanje robota.

Posebno kreirani editor MetaEditor je kreiran posebno za MQL5 programski jezik i može obuhvatiti izvorni kod programa u robotima, skripte, knjižnice i posebne indikatore. MetaEditor ima ugrađenu opciju za uklanjanje bugova kako bi pronašao pogreške u razvoju MQL5 programa.

MQL5 program može se pokrenuti na Metatrader 5 platformi. Odmah je moguće postaviti tehničke indikatore na grafove te analizirati dinamiku financijskog instrumenta. Zahvaljujući stručnim savjetnicima možete smjesta trgovati, ali se ipak preporučuje strategije najprije testirati kako bi rezultati bili što bolji.

Metatrader 5 vs. Metatrader 4.

Usporedimo li Metatrader 4 i Metatrader 5, odmah je vidljivo kako se gotovo ništa nije promijenilo u samom izgledu platforme. Imena i ikone na sučelju su ostale iste jer je to najugodnije i najjednostavnije za korisnika. U ovom slučaju nije došlo do globalnog redizajna platforme.

metatrader

Vremenski okviri

metatrader

Upravo zato, traderi koji su navikli na raniju verziju, neće imati problema u snalaženju, ali će iskoristiti sve benefite Metatradera 5. Tijekom razvoja nove platforme, zadržani su svi benefiti. Upravo to je jedna od stvari koja razlikuje MetaQuotes Software Corp od brojnih drugih korporacija na tržištu. Prijelaz na novu platformu jednostavan je za korisnike, bez obzira jesu li to brokeri ili traderi, iako postoje sitne razlike u arhitekturi dvaju platformi.

Metatrader 5 ima cijeli niz vremenskih okvira: M2, M3, M4, M6, M10, M12, M20, H2, H3, H6, H8, H12. Svaki korisnik može odabrati onaj okvir koji mu najbolje dogovara. Drugi dobar dodatak je kontrola pozicija pomoću miša. Ova promjena je dugo vremena čekala na implementaciju, jer je izrazito zahtjevna za razvoj, ali sada će omogućiti lakše praćenje i korištenje.
Ekonomski kalendar je još jedan dodatak na ovom sučelju. Omogućuje jednostavan i lak pregled zbivanja na tržištima bez surfanja po drugim stranicama što znatno štedi vrijeme. Metatrader 5 sada nudi i mogućnost da uđete u poziciju jednim klikom: otvorite Trading sekciju u Market Watch prozoru i aktivirajte željenu opciju klikom miša.

Sigurnost je primarna traderima binarnih opcija. O hakerskim napadima na MetaTrader platformu smo pisali ovdje, pročitajte članak i saznajte kako reagirati u slučaju hakerskog napada.