Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Loša budućnost za cijene bakra (Arhiv 2013.)

Cijena bakra se dosad smatrala jednim od najboljih pokazatelja kretanja globalnog tržišta, te mnogi brokeri binarnim opcijama imaju platforme preko kojih je moguće trgovati tim metalom. Oni upućeni u industriju bakra tome se uopće ne čude, jer bakar je svuda oko nas te je najzastupljeniji metal u svakodnevnoj uporabi. Od bakra su izrađeni dalekovodi, dijelovi za automobile, računala, mobitele, kućanske aparate… Moglo bi se reći da ne postoji uređaj koji ne sadrži barem jedan element izrađen od bakra.

Cijena bakra u Hrvatskoj

Traderi koji pokušavaju profitirati od binarnih opcija trebali bi se upoznati s kretanjem cijena na tržištu. U ljeto 2015. cijena bakra na svjetskom tržištu je pala na najnižu razinu od lipnja 2009., što je utjecalo na cijene bakra u Hrvatskoj. Ante Čalušić iz osječkog poduzeća za otkup metala Kairos je za Glas Slavonije objasnio kako pad nije zaobišao ni naše tržište:

Cijene na burzi u Londonu su dosta loše, pa je cijena bakra 35 kuna u 2013. pala na 31 kunu u 2014.

U Jutarnjem listu predviđaju kako bi daljnji pad cijene bakra mogao uzorkovati bijeg kapitala iz industrija pogođenih padom cijene, ali i povlačenje stranki zainteresiranih za istraživanja nafte i plina u Jadranskom moru. U studenom 2015. cijena otkupa kilograma čistog bakra bila je 31 kn.

Trgujte bakrom odmah, bez napuštanja doma!

Važnost cijene bakra

Bivši predsjednik američke središnje banke, Alan Greenspan, je koristio bakar još od ranih 60-ih kako bi predvidio makroekonomske ishode, a ekonomisti diljem svijeta nazivali su bakar ‘metalom s doktoratom’ jer je njegova cijena pratila globalni rast. Danas se oko bakra lome koplja. Dok neki pad cijene ovog metala vide kao upozorenje da je na pomolu još jedna globalna ekonomska kriza, drugi tvrde kako su okolnosti na globalnim tržištima smanjile mogućnost bakra da ‘predvidi’ promjene u svjetskom gospodarstvu. Njihov glavni argument je da cijena bakra uporno pada, usprkos globalnom rastu.

bakar_cijene

Zanimljivo je da je u 21. stoljeću cijena bakra najprije počela vrtoglavo rasti, pa je tako njegova cijena porasla s 1 559,48 $/mt u 2002., na nevjerojatnih 8 828,19 $/mt u 2011. godini. Međutim, kao što se dalo pretpostaviti, cijena bakra nije mogla beskonačno rasti, pa je tako već 2012. zabilježen pad cijene na 7 962,35 $/mt, a taj trend se nastavlja i dalje. 2014. godine cijene bakra su imale najgori start u povijesti na New York Mercantile Exchangeu.

kaboompics.com_Copper tube

Zašto se toliko prašine diže oko cijene bakra, ali ne i cijene ostalih metala? Zbog svoje važnosti, bakar je izrazito podložan makroekonomskim promjenama kao što su zaokreti u monetarnoj politici i deflacija koja dovodi do jeftinije proizvodne cijene bakra, ali ne treba zanemariti ni razduživanje u Kini koje smanjuje potražnju za tim popularnim materijalom. Upravo je preusmjeravanje globalne proizvodnje u Kinu uzrokovalo gubitak laskave titule koju je bakar nosio. Kina je, kao država koja je odgovorna za više od 40% ukupne potrošnje metala, itekako utjecala na cijenu bakra koja, prema pojedinim stručnjacima, više nije dobar pokazatelj globalnog rasta. Koeficijenti korelacije bakra sa S&P 500 su najniži od 2008.

Vodeće financijske kompanije predviđaju kako će cijena bakra nastaviti padati. Jedna od najvećih investicijskih banaka u svijetu, Goldman Sachs, promijenila je svoje pretpostavke kada je cijena bakra u pitanju. Njihovo priopćenje iz srpnja 2015. navodi kako mijenjaju predviđenu cijenu bakra za nadolazeće tromjesečno, polugodišnje i godišnje razdoblje. Predviđene cijene su pale s 5 500$/mt, 5 550$/mt i 5 200$/mt na 5 200$/mt, 4 800%/mt i 4 800$/mt.

S njihovim predviđanjima slaže se i Deutsche Bank, koja za pad cijene krivi smanjenu potražnju na kineskom tržištu. Grant Sporre, voditelj odjela za istraživanje metala istaknuo je jednu važnu činjenicu u ovogodišnjem priopćenju:

Antikorupcijske provjere koje je počela provoditi kineska vlada kada su veliki projekti u pitanju, odgodili su narudžbu kablova brojnih državnih kompanija koje se bave proizvodnjom i distribucijom struje.

Cijene bakra pale su i zbog briga oko kineskog rasta, jer čak i kada ostala globalna tržišta bilježe značajan rast, to nije dovoljno da ublaži manjak potražnje s kineskog tržišta. Shanghai Futures Exchange izvještava da su zalihe ovog metala narasle 70 posto od prosinca, a cijene su predvidjele najsporiju ekspanziju u kineskog outputa u razdoblju nakon 2009.

Cijena bakra i utjecaj Kine

U veoma kratkom roku udio Kine u svjetskoj potražnji za bakrom porastao je s 20% u 2003., na čak 47% u 2013. U svijetu trenutno ne postoji dovoljno jaka sila koja bi se mogla suprotstaviti smanjenoj potražnji i kompenzirati za nezainteresiranost Kine te time povećati cijenu bakra. Bakar se našao pod nadzorom kineske vlade i zbog poticanja špekulacija od strane kineskih hedge fundova. Osim toga, zalihe bakra se na kineskom tržištu nerijetko koriste kao garancija, tj. kolateral, ali zbog pada cijena, takva praksa se polako napušta.

Zelena ekonomija spašava bakar?

Usprkos tome što se Kina u zadnje vrijeme ne oslanja na bakar kao u prošlosti, u budućnosti bi mogla, još jednom, odigrati veliku ulogu u oblikovanju cijene bakra. Naime, dugoročni cilj kineske vlade je, osim porasta domaće potrošnje, okretanje ekološkoj proizvodnji.

22617555871_8217080086_o

Trend ‘zelene’ industrije prisutan je u cijelom svijetu te bi mogao biti ključ vraćanja stabilnosti, s obzirom da nove tehnologije zahtijevaju više bakra. Svaki kapacitet megawatta u vjetrenjačama zahtijeva 3,6 tona bakra, dok električni autobusi i vagoni podzemne željeznice mogu sadržavati preko tone bakra. Prilikom proizvodnje hibridnih i električnih automobila, koji su budućnost automobilske industrije, koristi se dva do tri puta više bakra nego kod modela s unutarnjim izgaranjem.

Posebnu pažnju treba obratiti na Tesla Motors. Trenutno se u američkom gradu Reno, u saveznoj državi Nevada, gradi gigantska tvornica ovog proizvođača, namijenjena proizvodnji litij-ionskih baterija za koju se smatra da će zahtijevati epske količine svih metala, da mnogi stručnjaci predviđaju kako će biti nemoguće zadovoljiti njihove potrebe za bakrom, ali i drugim sirovinama.

Profitirajte na cijeni bakra bez skupljanja starog metala – trgujte bakar s IQoption