Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Monetarna politika centralnih banaka

Traderi binarnim opcijama koji budno motre promjene na tržištu, s nestrpljenjem iščekuju izvješća o monetarnoj politici kako bi bili u toku sa zaključcima i promjenama koje donose sastanci centralnih banaka. Na te datume se tržište kreće nevjerojatnom brzinom te je povećana mogućnost brze zarade ali i gubitka. Odluke o monetarnoj politici i inflaciji utječu na sva tržišta jer kamatna stopa koju utvrđuje centralna banka istovremeno ima direktan utjecaj na investicijske klase za trgovanje poput dionica i parova valuta.

Najznačajnije centralne banke su:

Redovito praćenje ekonomskog kalendara kako bi bili u toku s datumima sastanaka najznačajnijih svjetskih ekonomija mudra je odluka za svakog tradera. Raspored sastanaka i njihovi nazivi se mijenjaju ali su lako prepoznatljivi po crvenoj boji kojom su označeni jer se radi o vrlo važnim događajima za svjetsku ekonomiju.

Prvi dio našeg videa o centralnim bankama i monetarnoj politici možete pogledati u nastavku.

Federalne rezerve – globalna monetarna super moć

Najveća svjetska centralna banka je zasigurno Sustav federalnih rezervi (FED) u Sjedinjenim Američkim Državama. Njeni čelnici sastaju se svakih šest tjedana srijedom, a gibanje USD valute je tada posebno izraženo. Traderi koji trguju valutnim parom koji se sastoji od USD, trebaju biti svjesni da će srijedom kada se održavaju sastanci biti dosegnute visoke razine volatilnosti.

Europska centralna banka – zajedničko valutno područje za 28 zemalja

Upravljačko vijeće Europske centralne banke (ECB) održavalo je sastanke na mjesečnoj bazi kako bi utvrdili visinu kamatnih stopa, svakog prvog četvtrka u mjesecu. Plesanje eura po ekranu jasan je pokazatelj da je sastanak održan te da su zaključci doneseni na sastanku već iskomunicirani javnosti. U međuvremenu i ECB i BOE (Bank of England) promijenili su načine komunikacije s tržištem. To je napravio čak i FED, stoga bi bilo mudro odvojeno ih navesti kako bi traderi lakše odlučili kako trgovati binarnim opcijama na temelju tih podataka.

ECB sastanci

europeZa početak, ECB sastanci ne održavaju se više svakog četvrtka niti na mjesečnoj bazi. Odluke o visini kamatnih stopa i press konferencija koja ih prati pomaknute su na srijedu, a sastanak se, umjesto jednom mjesečno, sada održava unutar vremenskog okvira od šest tjedana.

Nadalje, kopirajući US model, Europska centralna banka objavljuje zaključke s prijašnjeg sastanka, a cijela procedura trebala bi biti dio principa tržišnog vođenja nedavno usvojenog od strane centralnih banaka.

Ponovit ćemo kako je od samog sastanka o utvrđivanju visine kamatnih stopa važnije pratiti novinsku konferenciju koja ga prati, jer je upravo ona ključ za donošenje ispravne odluke za strategiju u trgovanju koja se temelji na kamatnim stopama.

Struktura ECB press konferencije

Press konferencija je obično podijeljena u dva dijela. Prvi dio odnosi se na čitanje izjave donesene na sastanku, dok je u drugom dijelu novinarima dopušteno postavljati pitanja. Naravno, koja pitanja će biti postavljena i kako će se na njih odgovoriti, nitko ne može znati unaprijed. Press konferencija ima direktan utjecaj na trgovanje valutnim parovima od kojih je jedan EUR te bi bilo mudro za trgovanje binarnim opcijama odabrati veći datum dospijeća kako bi se izbjegla iznenađenja.

Engleska centralna banka – dom britanske funte

Bank of EnglandNajdramatičnije promjene uvela je upravo najmanja među centralnim bankama, Bank of England (BOE). Prvi guverner centralne banke engleske koji nije Englez je Mark Carney, porijeklom Kanađanin. Carney je uveo promjene u način funkcioniranja i komunikacije centralne banke, što se vidi i na promjeni načina izvještavanja nakon mjesečnih MPC (Monetary Policy Committee) sastanaka. Dakle, nakon mjesečnog MPC sastanka u slučaju ako nije došlo do promjena u gibanju kamatnih stopa, Monetary Policy Committe više ne podnosi izvještaj. Takva promjena za tradere nije niti malo uzbudljiva, obzirom da je prošlo više od sedam godina od kada kamatne stope stoje na istom nivou. Ipak, postoje drugi načini puštanja informacija na tržište, a jedan od njih je Inflation Letter (pismo o inflaciji) engleske centralne banke, koje članovi centralne banke, posebice guverner, koriste kako bi iskomunicirali svoje namjere na tržištu.

FOMC sastanci – potresanje tržišta

Što se tiče Sjedinjenih Američkih Država i Federalne rezerve, najveće promjene dogodile su se kada je uvedena politika vođenja. Od kada je Jenet Yellen zasjela na čelo FED-a došlo je do uistinu dramatičnih promjena.

Iako su datumi održavanja sastanaka Banke federalnih rezervi ostali nepromijenjeni, dakle srijedom svakih šest tjedana, postoje određene odluke o gibanju kamatnih stopa te FOMC (Federal Open Market Committee) odluke koje nisu popraćene press konferencijom a mogu uzdrmati tržište. Obično se niti ne radi o odlukama koje imaju velikog utjecaja na tržište, ali ono što je zanimljivo, je da svaki put nakon press konferencije dolazi do velikih varijacija u cijenama što itekako utječe na samo tržište i na tradere binarnih opcija. Iako se sažetak sastanka pušta u javnost 3 tjedna nakon održavanja istoga, sada traderi moraju birati između predviđanja članova FED-a i čitanja između redova iz govora Janet Yellen.

Možemo zaključiti kako se u posljednje vrijeme dogodilo mnoštvo promjena u načinu komunikacije svjetskih centralnih banaka prema javnosti i tržištu, te bi traderi trebali uzeti u obzir da se takve promjene konstantno događaju te ih pratiti 24/7 i s fundamentalnog stajališta i sa strane tehničke analize. Više o metodama tehničke analize doznajte u članku pod naslovom Grafovi binarnih opcija.

Kako biste saznali više o centralnim bankama i monetarnoj politici, pogledajte drugi dio videa.