Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Nova era CySEC-a i regulacije binarnih opcija

cysec

Ciparska komisija za trgovinu vrijednosnicama u posljednje vrijeme proživljava renesansu. Odluke donesene unazad 6 mjeseci pokazatelj su da SySEC, koji je nedavno proslavio 20-tu obljetnicu postojanja, sve ozbiljnije shvaća svoju ulogu na tržištu binarnih opcija.

Nakon niza godina u kojima je kao supervizor reagirao tek kada je bilo prekasno, CySEC postaje ozbiljan regulator tržišta. Vjeruje se i da takva promjena ima veze s MiFID 2 direktivom te pritiskom koji dolazi od strane ostalih europskih regulatora, posebice  AMF-a, regulatora francuskog financijskog tržišta.

ESMA i CySEC

Harris Georgiades, ciparski ministar financija, objasnio je da je zajednički cilj obje organizacije zaštita investitora i stabilnost na EU tržištu. Pred ESMOM je i zadatak uspostave nove konzultativne radne skupine, za što ima rok do kolovoza kada trenutnoj skupini ističe mandat.

Konzultativna radna skupina (CWG) pomaže Stalnom odboru za sekundarno tržište (SMSC) u pitanjima koja se tiču tehničkog standarda trgovanja. Ujedno ima i ulogu savjetnika. SMSC pruža podršku ESMI i u pitanjima transparentnosti, uspješnosti i strukture tržišta kada su u pitanju  ‘over-the-counter’ financijski proizvodi.

U slučaju da MiFID 2 poluči uspjeh te CySEC nastavi ići u smjeru kojim je krenuo, moguće je da će postati najpouzdanije regulatorno tijelo u EU, usprkos sumnjama ostalih regulatora binarnih opcija. Može se zaključiti kako je upravo 2016. godina prekretnica u donošenju novih direktiva za industriju binarnih opcija.

Nove CySEC direktive za zaštitu tradera

BrokersMožda najveća zamjerka trgovanju binarnim opcijama je ta da traderi nisu dovoljno zaštićeni. Stoga je CySEC objavio CP (2016-04) dokument u kojemu su objašnjena nova pravila i obveze vezana za brokere binarnih opcija. Pravila su donesena u svrhu zaštite tradera.

Po novome, brokeri su obvezni:

 • Slijediti ESMA/2015/1886– smjernice za procjenu znanja i sposobnosti
 • Imati korisničku podršku s jasno definiranom ulogom i odgovornostima
 • Spriječiti djelatnike korisničke službe u pružanju financijskih savjeta
 • Izbjegavati agresivnu marketinšku praksu poput učestalih telefonskih poziva, napadnog uvjeravanja te vršenja pritiska na klijente
 • Pružiti dovoljno informacija klijentima: davati smjernice, upoznati tradere s rizicima ulaganja, strategijama trgovanja te troškovima
 • Obučiti zaposlenike za rad
 • Koristiti stvarna imena za djelatnike korisničke podrške
 • Koristiti prikladne disciplinske mjere za zaposlenike koji ne poštuju navedene smjernice

Navedena pravila važeća su u slučaju da broker ima vlastitu korisničku podršku. Još uvijek postoji mogućnost korištenja korisničke podrške od treće strane. Ipak, i u takvim slučajevima primjenjuju se posebna pravila.

Jedan od zahtjeva je da tvrtka koja brokeru pruža usluge korisničke podrške mora imati adresu unutar Europske Unije. Doduše, u izvještaju postoje iznimke od ovog pravila.Brokeri su obvezni implementirati izmjene odmah sukladno izvještaju.

Izvještaj možete pročitati ovdje.

Izvještaj predstavlja veliki korak za regulaciju do sada sivog područja u industriji binarnih opcija – korisničke podrške. Veliki broj pritužbi tradera odnosi se na pokušaje manipulacije ili prisile za uplatu depozita. Navedene promjene mogle bi pomoći traderima da unaprijede svoj status i postanu neovisniji u binarnom trgovanju.

CySEC objavio važna pravila za brokere

European Central BankNakon prvog objavljenog izvješća ubrzo je došlo i drugo. Ovaj put vezano za brokere i osiguravatelje likvidnosti. Svaki broker je do sada morao imati barem jednog osiguravatelja likvidnosti. Novo izvješće Ciparske komisije kaže kako trenutno nije zabranjeno koristiti samo jednog osiguravatelja likvidnosti, ali se savjetuje da njihov broj bude veći. Osiguravatelji likvidnosti ujedno moraju biti regulirane financijske tvrtke unutar EU. U slučaju da im je sjedište izvan Europske unije moraju posjedovati lokalnu licencu izdanu od strane lokalnog regulatornog tijela te biti propisno regulirane u svim potrebnim aspektima. Moraju biti dovoljno financijski “zdrave” kako bi opravdali rizik trgovanja. Traži se i protok novca koji može pokriti iznose tradeova. Traženi kapital iznosi 10% ili dodatnih 2 milijuna dolara na bilanci.

Izvješće u cjelosti pročitajte ovdje.

BREXIT, CySEC i binarne opcije

Nakon Brexita pojavila su se pitanja kako će taj događaj utjecati na industriju binarnih opcija. Za sada ne postoje 100% točna predviđanja, ali vjeruje se kako tvrtke regulirane u UK od strane FCA više neće biti dobrodošle na EU tržištu. Doduše, moguć je i suprotan scenarij – da će brokeri regulirani od strane CySEC-a morati dobiti FCA licencu kako bi mogli poslovati u UK. Također, moguće je da će EU regulacija izazvati nove probleme.

Regulative za suzbijanje pranja novca

Jedan od problema odnosi se na 3AMLD i 4AMLD direktive potpisane od strane zapadnih zemalja članica FATF-e čiji potpisnik nije Cipar. Cipar je pak član MONEYVAL-a, a obje grupacije bave se prevencijom pranja novca i borbom protiv financijskog terorizma. Članovi MONEYVAL-a vode se direktivama 3AMLD I 4AMLD, a pitanje je hoće li i na kojoj razini Ujedinjeno Kraljevstvo surađivati na navedenim poljima s EU.

Nedavno je CySEC objavio novu direktivu naziva Directive- 144-2007-08(Α) koja obuhvaća navedenu tematiku i usuglašavanje s AMLD direktivama. AMLD direktive odnose se na sprječavanje financijskog terorizma i pranja novca. Direktiva, koja je za sada dostupna isključivo na grčkom jeziku, propisuje čitav niz dokumenata koje će brokeri mmorati zahtjevati od tradera. Dokumenti moraju biti originalnog porijekla ili ovjereni certifikatom.

Između ostalog, korisnici su obvezni priložiti:

  • Certificirani dokaz posjedovanja računa od strane banke u kojoj je račun otvoren
  • Potvrdu o javnoj dostupnosti telefonskog broja
  • Video konferenciju visoke rezolucije s traderom
  • Jedinstvenu kod verifikaciju /kod će morati biti isporučen putem pošte
  • Elektroničku verifikaciju

Zaključak o CySEC pravilima

U slučaju da sve navedene regulacije uistinu zažive u praksi, europsko tržište binarnim opcijama moglo bi postati najbolje regulirano tržište na svijetu. Za razliku od zemalja poput Izraela, gdje je pružanje usluga trgovanja binarnim opcijama zabranjeno ili SAD-a gdje vladaju stroga ograničenja, CySEc i Europska Unija pružaju dovoljno mogućnosti za razvoj tržišta ali i za zaštitu tradera u bližoj budućnosti.