Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Važnost plana trgovanja

Binarne opcije, kao i svaka druga vrsta financijskog ulaganja, zahtijevaju pomno planiranje financijskih sredstava. Bez investicijskog plana, svaki trader veoma lako može završiti s gubitkom.

Planirajte trgovanje – trgujte planirano

broker

Postoji izreka među osobama koje se bave financijskim investicijama: „Planiraj trgovanje, trguj planirano“. Ova kategorička istina se iznova dokazuje iz dana u dan u mnogim sferama trgovanja, pa tako i u binarnim opcijama. Savjesno trgovanje treba započeti vikendom, kada je potrebno pregledati ekonomski kalendar i zabilježiti sve važne ekonomske događaje i priopćenja koja će se objaviti u narednom tjednu i na koje valute će imati utjecaja. Na kraju krajeva, poznavanje svih faktora koji utječu na kretanje omiljenog para valuta u velikoj mjeri utječe na uspjeh u trgovanju binarnim opcijama.

Koliko investirati?

Druga stvar na koju svaki trader mora obratiti pažnju je određivanje svote novca koju je voljan uložiti. Ključno je ne uložiti cijeli portfolio odjednom. Svaki proces trgovanja ima svoje uspone i padove, što znači da će se događati tjedni kada će trader poslovati pozitivno i tjedni kada će trader poslovati negativno. Ono što je važno je dugoročno planiranje i ostvarivanje profita. Profit je moguće ostvariti samo uz disciplinu i razumno raspolaganje novcem, te korištenje dobro promišljenih strategija i temeljitih analiza.

Što odabrati za trgovanje?

Nakon što se trader upoznao sa stanjem na tržištu i odabrao svotu koju želi investirati, mora se suočiti s odabirom investicijske klase i raspodjelom novca. Trader može odabrati npr. parove valuta, a svoj novac raspodijeliti na manje iznose koje će uložiti u više tradeova. Stara izreka o tome da se nikad ne stavljaju sva jaja u istu košaru vrijedi i ovdje, pa je dobro rasporediti novac u više različitih tradeova.

I na kraju, najvažniji faktor koji utječe na uspješnost je odabir pravog vremena dospijeća. Traderi bi trebali izbjegavati kratka vremena dospijeća, te bi trebali trgovati opcije s vremenom dospijeća od kraja tjedna ili kraja mjeseca. Osim toga, binarne opcije nude povrat uloženog od oko 80% tako da se discipliniranom ulagaču isplati pričekati pravi trenutak i pravo vrijeme dospijeća.

Plan ulaganja je ključan u odlučivanju gdje investirati i što očekivati.

Odabir prave investicijske klase

commoditiesJedna od odluka koju svaki trader mora donijeti je u koju investicijsku klasu želi ulagati i nudi li je uopće njegov binarni broker. Različite investicijske klase podložne su različitim utjecajima i čimbenicima.

Tržište valuta nerijetko je najplodonosnije za tradere binarnim opcijama. Moguće je predvidjeti kretanja čak i u manjim vremenskim intervalima, tako da su i kraća vremenska dospijeća moguća.
Ipak, to ne znači da se moraju ignorirati srednja i duga vremena dospijeća. Veći vremenski okviri su obično sigurnija ulaganja, gledamo li dugoročno, tako da svaki trader mora sam odlučiti koja vrsta ulaganja mu predstavlja zadovoljstvo, ali i profit.

Tržište valuta ipak ima jednu manu: ono je ponekad teže za trgovanje zbog velikog broja utjecaja kojima je izloženo. Ti faktori određuju smjer kretanja tržišta a mogu biti geopolitički, politički, ekonomski, pa čak i velika spajanja na kompanija i akvizicije mogu unijeti neravnotežu. Osim tih, ponekad neočekivanih faktora, utječu i neki mnogo jednostavniji poput kamatnih stopa i zakona ponude i potražnje.

Primjer iz prakse

Kako bismo objasnili utjecaj koji na valute imaju spajanja i akvizicije na tržištu, zamislite situaciju u kojoj kompanija iz sjedinjenih Američkih Država želi kupiti europsku kompaniju. Kako bi se to dogodilo, ona je mora platiti u lokalnoj valuti, u ovom slučaju euru. Iz toga će proizaći rast potražnje za eurom. Uslijed toga, konzorcij banaka će se truditi vratiti cijenu na prijašnju.
Na tržištu dionica dostupno je nebrojeno mnogo kompanija čijim dionicama možete trgovati binarne opcije. Da bi trader bio uspješan u tome mora znati koji su to faktori koji utječu na cijene dionica. Podaci o nezaposlenosti i NFP-u u Sjedinjenim državama su izrazito važni za globalno tržište dionica, jer sve što se događa u SAD-u ostavlja trag na tom segmentu tržišta.

Uloga Federalne rezerve u SAD-u

federal reserve

Federalna rezerva Sjedinjenih Američkih Država ima dvojaku ulogu: prva je da drži inflaciju ispod ili oko 2%, a druga da stvara radna mjesta. Ova dva faktora utječu na kamatne stope i postoji direktna veza između trgovanja dionicama na tržištu i kamatnih stopa. Ako su kamatne stope u porastu, usporit će rast cijena dionica, dok niže kamatne stope uvijek sugeriraju da će dionice odletjeti u nebo.

Gore navedeni argumenti vrijede i kada se radi o praćenju indeksa, koji su također veoma zastupljeni u trgovanju binarnim opcijama.

I na kraju krajeva, zlato i nafta su izrazito zanimljive vrijednosne kategorije koje zahtijevaju plan trgovanja, u slučaju kada trader želi trgovati njima. Na cijenu nafte utječu OPEC-ovi sastanci i događanja u SAD-u, tako da je uvijek dobro i preporučljivo pratiti razvoj situacije. Praćenje ekonomskog kalendara će u ovom slučaju biti od velike pomoći traderima.
Više savjeta i uputa za stvaranje kvalitetnog investicijskog plana možete pronaći u videima priloženim uz članak. Traderi koji tek kreću u uzbudljiv svijet trgovanja preporučujemo da pročitaju Trgovanje binarnim opcijama za početnike, iskustva te kako ostvariti profit trgujući.