Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Važnost regulacije na tržištu binarnih opcija

Važnost regulacije na tržištu binarnih opcija

cysec

Trgovanje binarnim opcijama postalo je jedan od najprobitačnijih tipova investiranja na tržištu. Činjenica da je lako razumljivo čini ga izrazito privlačnim ne samo traderima, već i svima ostalima. Mnogi se pitaju da li je regulacija tržišta uistinu neophodna ili je tržište potrebno prepustiti samome sebi, slijedeći pravilo nevidljive ruke Adama Smitha.

Kada govorimo o financijskom tržištu i bilo kakvom obliku financijskog trgovanja, važno je da postoje određena pravila i standardi. Tržište privlači razne vrste prevaranata stoga ga je potrebno regulirati. Kada se binarno trgovanje tek pojavilo na tržištu nije bilo regulirano. Regulatornim tijelima i nadležnim ustanovama potrebno je vrijeme da prepoznaju značaj novog načina trgovanja te reagiraju sukladno s tim.

Regulacija binarnih opcija

2012. godine trgovanje binarnim opcijama regulirano je od strane CySEC-a za područje Europske Unije. Nakon toga ostala regulatorna tijela slijedila su primjer Ciparske komisije za trgovanje vrijednosnicama (CySEC). Ono što je važno naglasiti, je da su binarne opcije različito regulirane u pojedinim dijelovima svijeta. Na primjer, dok je u Europi CySEC-ova licenca važeća za sve zemlje EU, u SAD-u tek nekoliko burzi može ponuditi ovakav tip usluge, dok trgovanje binarnim opcijama nije dostupno mnogim traderima. To naravno ne znači da je jedan način regulacije bolji od drugoga. Na francuskom tržištu binarne opcije regulira i AMF. Na njemačkom tržištu, uz CySEc djeluje i BaFin, njemačka

Traderi, brokeri i regulacija

law

U proteklih nekoliko godina, prisutnost trgovanja binarnim opcijama u medijima je u porastu. Objavljuju se slučajevi prevara u binarnim opcijama te brokera koji su suspendirani ili im je oduzeta licenca. Takve vijesti utječu na tradere te oni postaju oprezniji u trgovanju.

Za tradere binarnih opcija regulacija je od velikog značaja jer im pruža određeni stupanj zaštite. U slučaju problema više ne ovise isključivo o brokerima već se mogu obratiti nadležnim institucijama i regulatornim tijelima za savjet.

Razlika između reguliranih i nereguliranih brokera

Regulirani brokeri obvezni su pridržavati se strogih pravila koja se odnose na korisničku podršku, dokumentaciju, proizvode i sl. Licenca im daje i kredibilitet na tržištu, mogućnost viših profita te su privlačniji sportskim klubovima za ostvarivanje partnerskih odnosa. U posljednje vrijeme povećao se broje partnerstva slavnih osoba s brokerima, a nedavni primjer je partnerstvo između Fabia Cannavare i IQoption brokera. Promjeri opartnerstva slavnih osoba s brokerima su u posljednje vrijeme Zahvaljujući regulaciji, trgovanje binarnim opcijama postaje unosan posao.

Predviđanja analitičara tržišta je da će svi brokeri binarnih opcija, baš poput forexa, u budućnosti biti regulirani. U svakom slučaju, licenca brokerima daje veliku prednost na tržištu ne samo u pitanju imidža već i u otvaranju novih poslovnih prilika.

Odnos reguliranih brokera i tradera

Traderi koji odluče uplatiti depozit kod top brokera reguliranog od strane CySEC-a u prednosti su jer u slučaju problema uvijek mogu podnijeti žalbu Ciparskoj komisiji za trgovanje vrijednosnicama. Traderi ujedno prema pravilima komisije moraju odobriti bilo kakav bonus koji se dodaje na njihov račun, te im je depozit osiguran. Brokeri su obvezni sve depozite čuvati na posebnim računima. Obvezni su i odobriti svakog tradera te ih upozoriti na moguće rizike trgovanja.

Trgovanje s reguliranim brokerima transparentnije je od trgovanja s onima koji nisu regulirani. Iako se čini da brokeri koji nisu regulirani nude veće isplate i atraktivnije bonuse, ostaje pitanje da li su takvi brokeri iskreni i pouzdani.

Naravno, to ne znači da su svi neregulirani brokeri prevaranti. Kada se trguje s nereguliranim brokerima, regulatorna tijela nemaju ovlasti zaštititi tradere te uvijek treba dobro promisliti kod kojeg brokera uplatiti depozit. Regulacija binarnih opcija postala je zanimljiva tema u medijima. Za CySEC se godinama smatralo da ima isključivo figurativnu ulogu, a preuzimanjem sve aktivnije uloge regulatora postaje ozbiljan igrač na tržištu binarnih opcija.

“General Risk Warning: The financial products offered by the company carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose.”