Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Kako trgovati AUDCAD par valuta?

AUDCAD je križni par valuta kojeg se smatra jednim od najzanimljivijih, jer je uistinu neobičan i ponaša se različito od svakog drugog para. Nerijetko ga se naziva i parom dobara, jer se kreće u skladu s dvjema valutama koje su vezane uz tržište dobara – australskim dolarom i kanadskim dolarom.

Trgovanje AUDCAD parom valuta

Bank of China

Australski dolar je valuta koja izrazito ovisi o tržištu dobara, pa svaka promjena u njihovoj cijeni utječe na stanje valute. Dovoljno je pogledati kako se kreću zlato, platina, olovo, srebro, željezo i sl. i trader će dobiti poprilično dobar uvid u ono što radi australski dolar (AUD).

Jedna od stvari na koju treba obratiti pažnju kod trgovanja bilo kojim parom koji sadrži australski dolar je ekonomska situacija u Kini. Kinesko tržište je područje gotovo trećine australskog izvoza. U drugim riječima, usporavanje u Kini uzrokovat će smanjenu potražnju za australskim dobrima. To će se zatim odraziti i na stanju AUD. Isto vrijedi i u obrnutoj situaciji, kada jaka potražnja kineskog tržišta uzrokuje jačanje australskog dolara.

Ipak, možda najvažniji aspekt koji treba uzeti u obzir je činjenica da se na AUDCAD par odnosi i tzv. ‘pozitivni swap’. ‘Pozitivni swap’ znači da se u svaki dan koji je uključen u trgovanje ovim parom dobiva kamata ili tzv. ‘swap’ – iznos ovisno o uloženoj investiciji.

Zbog toga je kretanje AUDCAD u većini slučajeva potpuno beznačajno za tehničku analizu. Brzi porasti i padovi su ono na što treba obratiti pažnju prilikom trgovanja ovim križnim parom valuta.

Ekonomska priopćenja

Ekonomska priopćenja koja su od presudne važnosti za trgovanje ovim križnim parom su: svi podaci koji dolaze iz Kine a tiču se PMI-ja i BDP-a jer pokazuju ključne razine i informacije o tome u kojem smjeru se kreće kineska ekonomija; RBA (Rezervna banka Australije) sastanke i konferencije za medije; – CPI (indeks potrošačkih cijena) ili inflacija koja je najvažnija u određivanju politike centralne banke; – PMI indeksi u Australiji koji se pokazuju promjene u tri različita sektora (građevinskom sektoru, uslužnom sektoru i proizvodnom sektoru); – cijene sirovina i dobara.

Da cijela situacija bude još interesantnija, pobrinuo se kanadski dolar. CAD je pod jakim utjecajem tržišta nafte, a promjena u cijeni nafte se odražava i u fluktuacijama kanadskog dolara.
Zato je potrebno potražiti promjene u zalihama nafte, ali i pratiti sastanke OPEC-a koji se ubrajaju među najvažnije faktore kada je nafta u pitanju.

Najvažnija ekonomska priopćenja iz Australije

Kao što je već spomenuto, australska ekonomija je ovisna o tome što se događa s kineskom ekonomijom, ali i s tržištem dobara. Od krucijalne važnosti za tradera je da bude upućen u svakom trenutku u stanje kineske ekonomije. Treba pratiti i kako se trguje zlatom, srebrom, olovom, bakrom, željezom i sl. Svi ti čimbenici imaju izražen utjecaj na australski dolar.

Osim toga, priopćenja o PMI indeksu se sastoje od tri dijela. Svaki dio posvećen je drugom sektoru: uslugama, građevini ili proizvodnji. Svako priopćenje s razinom iznad 50 pokazuje bullish uvjete na tržištu za određeni sektor. Pad ispod 50 pokazuje prve karakteristike pada i recesije.

Podaci o zaposlenosti i BDP-u (bruto domaćem proizvodu) su također među najvažnijim ekonomskim priopćenjima, ali u slučaju australskog dolara mnogo važnije su intervencije centralne banke kao u nedavnom slučaju kada je guverner davao dovish izjave o australskom dolaru, pa čak i davao vrijednosti koje je tržište uzelo zdravo za gotovo.

Najvažnija ekonomska priopćenja iz Kanade

Kao što smo već spomenuli, sve povezano uz naftnu industriju, poput američkih zaliha nafte, OPEC sastanaka i stope proizvodnje OPEC članica, itd. Pružaju informacije koje svaki trader ovim parom valuta mora znati i pratiti. Traderi moraju biti upućeni u točne termine kada se objavljuju ove informacije jer se ovaj par kreće brzo i naglo.

Ivey PMI u Kanadi je jedini PMI koji se računa (u usporedbi s indeksima u Sjedinjenim državama, Europi i Australiji) i koji je važan u tolikoj mjeri da zapravo pokazuje stanje ekonomije. U slučaju kanadskog PMI indeksa, razina od 50 se smatra graničnom između kontrakcije i ekspanzije, recesije i gospodarskog booma.

Uz ove informacije, potrebno je pratiti i podatke o Retail Salesu, bruto domaćem proizvodu (BDP), podacima o proizvodnji, ali poseban naglasak treba staviti na informacije koje Kanadska banka objavljuje o kamatnim stopama na naftu.

Kada govorimo o Kanadskoj banci, važno je istaknuti kako svaki sastanak prati konferencija za medije tijekom koje se postavljaju pitanja koja povećavaju volatilnost na tržištu.

Što očekivati od ekonomskih priopćenja?

Traderi mogu očekivati da se par kreće jednako brzo kao i EURGBP križni par valuta. Ako je stvarna cijena veća od predviđene vrijednosti tijekom važnih ekonomskih događaja, svako gibanje će biti mnogo izraženije. Ponašanje u skladu s razinama ili rangeovima, je sasvim uobičajeno za ovaj par.