Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Kako trgovati AUDUSD par valuta?

AUDUSD par valuta nerijetko se naziva i ‘aussie’ parom, a po mnogima je jedan od najzanimljivijih parova za trgovanje binarnim opcijama. Njegovo ponašanje jako ovisi o tržištu dobara, ali i o kretanjima na kineskom tržištu.

Trgovanje AUDUSD parom valuta

Veza između australskog dolara i kineske ekonomije je nevjerojatno jaka. Gotovo trećina australskog izvoza je usmjerena na Kinu, pa svako pomicanje tržišta, bilo ono ekspanzivno ili recesivno, utječe na kretanje AUDUSD para valuta.

Dobra su također od iznimne važnosti jer je Australija jedan od najvećih proizvođača zlata, ugljena, željeza itd. Sva zbivanja na tržištu dobara ostavljaju utjecaj i na australsko gospodarstvo. Samim time i na zbivanja s australskim dolarom.

Postoji nekoliko stvari na koje trader mora obratiti pažnju kada trguje AUDUSD parom valuta:

  1. Radi se o izrazito volatilnom paru koji ovisi o mnogo različitih informacija. To znači da trader mora pažljivo odrediti vrijeme dospijeća kako bi izbjegao gubitke.
  2. Kineski podaci, poput PMI-ja i BDP-a, kao i stopa inflacije i monetarna politika u Kini utječu na odnose između ove dvije ekonomije.
  3. Odluke centralne banke o kamatnim stopama, kao i konferencije za medije također utječu na kretanja. RBA (Rezervna banka Australije) zasjeda jednom mjesečno, dok Federalna rezerva SAD-a zasjeda svakih 6 tjedana.

Najvažnija ekonomska priopćenja u Australiji

Kao što smo već napomenuli, događanja u australskoj ekonomiji su pod utjecajem događanja u kineskoj ekonomiji. Kada se radi o cijenama dobara, dobro je u svakom trenutku znati što se događa na kineskom tržištu. Potrebno je pratiti kako zlato, platina, paladij, bakar, željezo itd., stoje na tržištu jer svi imaju jak utjecaj na AUDUSD par valuta.

Osim toga, PMI priopćenja se sastoje u tri dijela, po jedan za svaki sektor: usluge, građevinu i proizvodnju. Svako priopćenje s razinom iznad 50 ukazuje na bullish uvjete u određenom sektoru dok pad ispod 50 ukazuje kako je došlo do recesije.

Podaci o zaposlenosti i BDP (Bruto domaći proizvod) su također važna priopćenja. U australskom slučaju još važnija su priopćenja o intervencijama centralne banke. Nedavni primjeri su pokazali kako guverner daje dovish izjave kada se radi o australskom dolaru, pa čak i ciljano ukazuje na prikladnu vrijednost i tržišta, te uzima podatke zdravo za gotovo.

Najvažnija ekonomska priopćenja u Sjedinjenim Američkim Državama

Kada govorimo o Sjedinjenim Američkim Državama, moramo naglasiti kako se radi o najvećoj ekonomiji u svijetu. Za očekivati je kako velik broj važnih ekonomskih vijesti svakog mjeseca dolazi upravo s tog tržišta.

S obzirom na to da centralna banka Sjedinjenih Država, Federalna rezerva, ima dvojni mandat, očito je kako podaci o zaposlenosti (Non-Farm Payrolls) i inflaciji (CPI) imaju najvažniju ulogu. Međutim, postoje i druga važna priopćenja koja utječu na tržište. To su ISM (Institute for Supply Management) Manufacturing i Non-manufacturing (ekvivalenti Europskom PMI-ju spomenutom ranije). Zatim Retail Sales (objavljuje se svakog mjeseca), BDP (objavljuje se kvartalno), PPI (Producer Price Index), ADP (Private Payrolls), Durable Goods Orders, itd.

Što očekivati od ekonomskih priopćenja?

usd aud

Traderi koji odaberu AUDUSD par mogu očekivati da će se on najbrže kretati u trenucima kada se objavljuje priopćenje za CPI (indeks potrošačkih cijena – inflacija). Tada centralna banka mijenja kamatne stope. Također, očekujte mnogo volatilnosti koja okružuje odluke RBA (Rezervne banke Australije) vezane uz kamatne stope. Ništa manje nisu važni niti mjesečni sastanci na kojima se raspravlja o ekonomskoj situaciji u Australiji.

RBA u svom mandatu mora održavati inflaciju na maksimumu od 2%. Kao i svakoj drugoj centralnoj banci na svijetu, cilj je da se navedena stopa što manje mijenja i po mogućnosti da uopće ne postoji. Drugim riječima, traderi moraju pripaziti na priopćenja o inflaciji, usput prateći akcije banke koje bi mogle stabilizirati tu stopu.

BDP u Australiji je važan faktor, kao uostalom i u svakoj drugoj zemlji. Retail Sales također daje uvid u potrošačku moć. Građani koji troše su znak rastuće ekonomije.

FOMC (Federal Open Market Committee) se sastaje svakih šest tjedana. Nakon svaka 2-3 sastanka objavljuju se planovi o vođenju tržišta te ekonomskim prognozama. Tada se održava i konferencija za novinare. Tijekom ovih događanja, američki dolar se snažno kreće, a posljedica toga je da svi parovi valuta vezani uz dolar prate to kretanje. To uključuje i AUDUSD par.

Više detalja i kompletan popis svih savjeta i trikova možete pronaći u našim videima priloženim uz tekst. U njima možete saznati više o ekonomskim priopćenjima i ekonomskom kalendaru te kako sortirati događaje po važnosti. Razumijevanje fundamentalne analize je od ključne važnosti za uspješno trgovanje na financijskim tržištima.

StockPair Post Type Banner