Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Kako trgovati EURGBP par valuta?

EURGBP par se smatra križnim parom valuta. Tu informaciju treba na umu imati svaki trader koji se odluči trgovati ovim parom. Osim toga, potrebno je zapamtiti da se ovaj par kreće ovisno o razlikama između britanske ekonomije i ekonomije Eurozone.

Trgovanje parom valuta – EURGBP

Trgovanje parom valuta EURGBP je pod izraženim utjecajem dvaju velikih banaka Europske središnje banke i Bank of England, pošto se radi o križnom paru valuta. Poznavanje ključnih zbivanja na području monetarne politike je krucijalno za trgovanje križnim parovima.

Europska središnja banka (ECB) je jedan od glavnih igrača na monetarnoj sceni, ne samo u Europi, nego i cijelom svijetu. Sastaje se jednom mjesečno, prvog četvrtka u mjesecu, s iznimkom siječnja kada se slave najveći europski blagdani i praznici. Nakon svakog sastanka, slijedi pauza od 45 minuta, a zatim i konferencija za medije. Na konferenciji predsjednik ECB-a čita donošene odluke i promjene, ali i odgovara na pitanja pripadnika medijske sile.

Euro se kao valuta u pravilu drastično kreće nakon konferencije za medije. Medijska konferencija je ponekad mnogo važnija od samih odluka donesenih na sjednici.

Kao dodatak, istoga dana, 45 minuta prije nego ECB donese odluke o kamatnim stopama, Bank of England određuje svoju monetarnu politiku. Ono što razlikuje ove dvije banke je da potonja ne održava konferenciju za medije nakon donošenja odluke, osim u slučajevima kada dolazi do promjene kamatnih stopa.

Važna ekonomska priopćenja u Europi

Nije potrebno pretjerano naglašavati kako ekonomske vijesti izvan Europe jedva da utječu na kretanje para EURGDP. ZA ovaj par najvažnije su vijesti iz Ujedinjenog Kraljevstva i Eurozone.
Kada govorimo o Europi, najvažniji je CPI (indeks potrošačkih cijena) koji predstavlja stopu inflacije. Europska banka (ECB) uvijek obraća pažnju na inflaciju tijekom određivanja monetarne politike.

Drugi po važnosti je tzv. Purchasing Manager Index (PMI) priopćenje koje pokazuje širi li se ili smanjuje određeni sektor ne nudi uvid u to kako bi centralna banka mogla interpretirati podatke: kao bullish ili bearish, hawkish ili dovish.

BDP (bruto domaći proizvod) i stopa nezaposlenosti su također veoma važni podaci koje traderi moraju uzeti u obzir kada trguju ovim parom. Euro se u pravilu kreće kada se održava sjednica ECB-a, jer se nakon svakog sastanka održava konferencija za novinare. Tijekom konferencije, predstavnici medija mogu postavljati pitanja i predsjednik ECB-a u pravilu daje odgovore koji itekako mogu uzrokovati kretanje.

Na kraju krajeva, ekonomska priopćenja samo pomažu traderima da donesu bolju procjenu o tome na koji način će idući put centralna banka reagirati. U slučajevima kada inflacija, npr., pada ispod razine koju je predvidjela ECB, normalno je za očekivati kako će doći do rezanja stopa što će biti negativno za Euro, ali i za križni par EURGBP.

Važna ekonomska priopćenja iz Ujedinjenog Kraljevstva

Bank of EnglandUjedinjeno Kraljevstvo je jedno od najvećih gospodarstava u svijetu. Valuta britanska funta je jedna od valuta koje su najpodložnije utjecajima ekonomskih vijesti.

Iako je Ujedinjeno Kraljevstvo dio Europske Unije, važno je naglasiti kako ova država nikada nije prihvatila euro kao svoju valutu, te samim time nije dio Eurozone. Bank of England je centralna banka, a njena uloga je da drži inflaciju pod kontrolom, oko 2%. Komitet monetarne politike iz tog razloga svakog mjeseca održava redovite sastanke koji se dotiču ekonomije. Nakon MPC sastanka ne održava se konferencija za medije, kao u slučaju sjednica ECB-a (Europske centralne banke). Konferencija se održava samo u slučajevima kada se mijenja kamatna stopa.

Britanska funta je pod izrazitim utjecajem situacija kada se objavljuje BDP izvješće (Bruto domaći proizvod). Uvodno priopćenje se smatra najvažnijim, jer se završno rijetko kad značajno razlikuje od njega. Osim toga, BDP, Retail Sales i PMI (Purchasing Manager Index), te CPI (Indeks potrošačkih cijena) ili čak inflacija, također imaju moć pokrenuti tržište. Zapravo, inflacija je jedan od glavnih prioriteta na listi Engleske banke. Kada se u javnost pušta priopćenje o inflaciji, tržišta imaju tendenciju agresivnog i naglog kretanja.

Što se tiče PMI indeksa, važno je napomenuti kako se dijele po sektorima na različite kategorije: uslužni sektor, graditeljstvo i proizvodni sektor.

Što očekivati od ekonomskih priopćenja?

Traderi mogu očekivati snažne i iznenadne promjene kada se radi o kretanju EURGBP para. Razlog tomu je što parove vezane uz Euro uvijek prati visoka razina volatilnosti. Promatramo li ih u duljim vremenskim okvirima, može se otkriti jasna veza između EURUSD para i EURGBP para. Samim time može se pretpostaviti kako se u većini slučajeva gibaju zajedno. To znači da ako trader očekuje da se EURUSD miče prema gore, a EURGBP prema dolje, to neće dočekati jer takvo kretanje nije moguće.

Više informacija moguće je pronaći u video prilozima uz članak. Video prilozi sadrže savjete i trikove koji će traderima olakšati trgovanje ovim parom i pružiti dublji uvid.