Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Kako trgovati EURJPY s binarnim opcijama?

Jedna od najvažnijih stvari koju treba imati na umu prilikom trgovanja EURJPY parom valuta je da se radi o križnom paru. Križni parovi valuta imaju tendenciju gibati se drugačije od glavnih parova.

Trgovanje EURJPY parom valuta

Glavna razlika između glavnih i križnih parova proizlazi iz činjenice da glavni parovi uvijek sadrže američki dolar. Križnih parova ne sadrže američki dolar ali sadrže druge popularne valute. Američki dolar je najpopularnija svjetska valuta, većina svjetskih zajmovima se uzima u dolarima. Stoga je dolar i najutjecajnija valuta na tržištu. Nije sasvim jasno donosi li status američkog dolara beneficije ekonomiji SAD-a, ali jedno je sigurno – križni parovi ne ovise o dolaru ni na koji način.

EURJPY par se kreće ovisno o razlikama između druga dva para: EURUSD i USDJPY para. Dva spomenuta para bi trebala biti inverzivno povezana na tržištu.

Ipak, ta korelacije nije 100%-tna jer bi to značilo da pomicanje od 1 pipa prema dolje za EURUDS ujedno znači i pomicanje 1 pipa prema gore za USDJPY par. Dodamo li tome činjenicu da parovi vezani uz japanski jen pokazuju izrazitu ovisnost na sve što se događa na tržištu kapitala, sasvim je jasno da je situacija poprilično komplicirana.

Kao i svi parovi vezani uz euro, i ovaj ovisi o podacima iz Europe i događanjima u Eurozoni u cjelini.

Glavni podaci o ekonomiji koji dolaze iz Europe su:
– Podaci sa sastanaka Europske središnje banke (ECB) koji se održavaju osam puta godišnje
Konferencija za medije nakon sjednice ECB-a. Sama konferencija se smatra važnijom od odluka koje su donesene, jer se tržište fokusira na pitanja i dogovore koji se tamo postavljaju
– PMI (Purchasing Managers Index) se objavljuje na mjesečnoj bazi te pokazuje stanje u svakom sektoru (uslužnom i proizvodnom). Traderima daje opću sliku o tome kakve odluke bi mogla donijeti ECB na idućem sastanku
– CPI (indeks potrošačkih cijena), ili inflacija, je jedna od glavnih informacija pošto je zadaća ECB-e da drži stopu inflacije ispod 2%. Svaki pomak u negativnom smislu daje banci pravo da reagira.

Ekonomska priopćenja iz Europe

European Central Bank

Nije potrebno dodatno naglašavati kako ekonomska priopćenja izvan Europe jedva da utječu na gibanje EURJPY para valuta. Isto vrijedi i za vijesti s tržišta izvan Japana. Kada govorimo o Europi, najvažnije je istaknuti CPI, indeks potrošačkih cijena koji predstavlja inflaciju. Inflacija je jedan od najvažnijih faktora u oblikovanju monetarne politike Europske Središnje banke.

Drugi po važnosti je PMI (Purchasing Manager Index). Radi se o priopćenju koje pokazuje koji sektor raste, a koji sektor pada. Ujedno nudi osnovne informacije o tome kako bi centralna banka mogla interpretirati podatke: kao bullish ili bearish, kao hawkish ili dovish.

BDP (bruto domaći proizvod) i stopa nezaposlenosti su također veoma važni podaci koje traderi moraju uzeti u obzir kada trguju ovim parom. Euro se u pravilu kreće kada se održava sjednica ECB-a, jer se nakon svakog sastanka održava konferencija za novinare. Tijekom konferencije, predstavnici medija mogu postavljati pitanja i predsjednik ECB-a u pravilu daje odgovore koji itekako mogu uzrokovati kretanje.

Na kraju krajeva, ekonomska priopćenja samo pomažu traderima da donesu bolju procjenu o tome na koji način će idući put centralna banka reagirati. U slučajevima kada inflacija, npr., pada ispod razine koju je predvidjela ECB, normalno je za očekivati kako će doći do rezanja stopa. Takva odluka je negativna za Euro, ali i za križni par EURJPY.

Važna ekonomska priopćenja iz Japana

Posljednjih godina se najvažnijom informacijom koja dolazi s područja japanske ekonomije smatra objava Japanske banke o novim smjernicama u japanskom programu za kupovinu obveznica.
Već je poznato kako je program kupovine obveznica koji se provodi u Japanu, a koji se naziva i kvantitativna olakšica, jedan od najagresivnijih u svijetu. Ovaj program je u usporedbi s onim u Sjedinjenim Američkim Državama čak tri puta veći. A ipak se radi o ekonomiji koja je čak dva puta manja od američke.

Dinamika japanske ekonomije je zato pod velikim utjecajem monetarne politike Japanske banke. Takva situacija dovodi do toga da se svaki govor, konferencija za medije, sastanak, ili objava temeljito analiziraju u nadi da će traderi bolje i lakše razumjeti budućnost i sudbinu JPY.

Kao što je već spomenuto ranije u članku, redovita ekonomska priopćenja utječu na tržišna kretanja EURJPY para. To su izvješća o indeksu potrošačkih cijena, bruto domaćem proizvodu, Tankan izvješće, i sl. Ipak, ona su od sekundarne važnosti jer je tržište više fokusirano na direktnu korelaciju eura i jena. Fokus je usmjeren i na svjetsko tržište kapitala općenito.

Klasičan odnos između kamatnih stopa i odluka centralne banke može se primijeniti i na ovaj primjer. Poznato je kako viša inflacija donosi više kamate, dok niža inflacija uzrokuje niže kamatne stope. To znači da svaki puta kada se objavljuje CPI, traderi mogu očekivati višu stopu volatilnosti.

Što očekivati od ekonomskih izvješća

Traderi mogu očekivati mnogo volatilnosti jer ovaj križni par putuje mnogo brže od EURGBP para zahvaljujući tržištu kapitala koje ga pokreće. Trgovanje na temelju financijskih izvješća dio je strategije iskusnih tradera. Stoga bi i početnici u binarnim opcijama trebali redovito pratiti vijesti kako bi razumjeli promjene na tržištu.

Određene vijesti mogu utjecati na kratkoročne promjene na tržištu. Ipak, izvješća centralnih banaka o kamatnim stopama i nezaposlenosti mogu prouzrokovati dugoročnije posljedice za valute te jače uzburkati tržište. Konferencije za medije koje obično prate sastanke centralnih banaka od posebnog su značaja. Traderi iz njih mogu iščitati toliko potrebne informacije koje će im pomoći u oblikovanju profitabilnih strategija.

Uz ekonomska izvješća ne treba zanemariti niti tehničku analizu. Traderi koji koriste metode tehničke analize mogu preciznije, uz pomoć grafova, odrediti smjer kretanja tržišta. Kombiniranje fundamentalne analize (temeljene na ekonomskim izvješćima) s tehničkom ispravan je put u binarnim opcijama. Takva kombinacija, uz odabir reguliranog brokera može polučiti uspjeh. Regulirani brokeri sigurniji su za trgovanje jer podliježu određenim normama propisanima od strane regulatornih tijela. Najpoznatiji regulator binarnih opcija je CySEC koji djeluje na području Europske Unije.

Više informacija o tome kako uspješno trgovati ovim križnim parom valuta potražite u dva video priloga koji se nalaze u tekstu.

“General Risk Warning: The financial products offered by the company carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose.”