Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Kako trgovati GBPUSD par valuta?

Trgovanje valutnim parovima smatra se jednim od najpopularnijih načina trgovanja na tržištu binarnih opcija. GBPUSD par valuta nerijetko se naziva i ‘uvrnutim’ (‘cable’) parom jer je jedan od najkompliciranijih parova za trgovanje. Neki idu toliko daleko da tvrde kako ovaj par valuta živi svoj vlastiti život na financijskom tržištu.

Izazovi trgovanja GBPUSD parom valuta

gbpusd illustrationUsprkos svemu, ovaj par je jedan on najpopularnijih na tržištu binarnih opcija. Njegova popularnost proizlazi iz činjenice da predstavlja dvije velike i snažne ekonomije. Traderi koji odaberu ovaj par moraju računati na to da će pratiti uvijek aktivna tržišta Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

GBPUSD par valuta ima veći spread od EURUSD para. To ga čini manje popularnim kada se radi automatskom trgovanju ili skalpiranju s kratkim i veoma kratkim opcijama. GBPUSD par valuta ipak se i dalje smatra jednim od najpopularnijih parova jer se u usporedbi drugima, kreće mnogo brže i mnogo više, a posljedica toga je i viši ATR. Pri trgovanju parovima s valutom GBP treba obratiti pozornost i na posljedice Brexita.

Postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu prilikom trgovanja GBPUSD para kako bi investicija bila uspješna.

  1. Traderi trebaju izbjegavati azijsku sesiju jer se ovaj par kreće uglavnom tijekom europske i američke sesije.
  2. Trgujte GBPUSD parom u trenutku kada su objavljena priopćenja o Retails Sales i BDP-u u Ujedinjenom Kraljevstvu, jer se ovaj par jače no ijedan kreće na temelju objavljenih vijesti.
  3. Kada se objavi BDP Ujedinjenog kraljevstva, uvijek potražite dodatne smjernice jer se u trenutku objave tržište neće odmah pokrenuti.
  4. Traderi moraju koristiti ekonomski kalendar i potražiti datume kada centralne banke postavljaju kamatne stope. Engleska banka to čini na mjesečnoj bazi, dok Federalna rezerva u Sjedinjenim Američkim državama ima sastanak svakih 6 tjedana. Valute se kreću ovisno o odlukama o kamatnim stopama i monetarnim politikama centralnih banaka.

Najvažnija ekonomska priopćenja u Ujedinjenom Kraljevstvu

Ujedinjeno Kraljevstvo je jedno od najvećih gospodarstava u svijetu. Valuta britanska funta, je jedna od valuta koje su najpodložnije utjecajima ekonomskih vijesti.
Iako je Ujedinjeno Kraljevstvo dio Europske Unije, važno je naglasiti kako ova država nikada nije prihvatila euro kao svoju valutu. Samim time nije dio Eurozone. U ujedinjenom kraljevstvu održan je referendum o izlasku iz Europske Unije, poznat pod imenom Brexit. Rezultati referenduma već nakon objave utjecali su na tržište, a utjecaj će se nastaviti i u iduće dvije godine u kojima bi UK trebao napustiti EU. Bank of England je centralna banka Ujedninjenog Kraljevstva, a njena uloga je da drži inflaciju pod kontrolom, oko 2%. Komitet monetarne politike iz tog razloga svakog mjeseca održava redovite sastanke koji se dotiču ekonomije. Nakon MPC sastanka ne održava se konferencija za medije, kao u slučaju sjednica ECB-a (Europske centralne banke), osim u slučajevima kada se mijenja kamatna stopa.

Utjecaj ekonomskih priopćenja

Promjene kamatne stope i kretanje inflacije imaju veliki utjecaj na tržište. Većina tradera prati takva priopćenja kako bi lakše predvidjeli trend tržišta. Britanska funta je pod izrazitim utjecajem situacija kada se objavljuje BDP (Bruto domaći proizvod). Uvodno priopćenje se smatra najvažnijim, jer se završno rijetko kad značajno razlikuje od njega. Osim toga, BDP, Retail Sales i PMI (Purchasing Manager Index), te CPI (Indeks potrošačkih cijena) ili čak inflacija, također ima moć pokrenuti tržište. Zapravo, inflacija je jedan od glavnih prioriteta na listi Engleske banke. Kada se u javnost pušta priopćenje o inflaciji, tržišta imaju tendenciju agresivnog i naglog kretanja.

Što se tiče PMI indeksa važno je napomenuti kako se dijele po sektorima na različite kategorije. Kategorije sektora PMI indeksa su: uslužni sektor, graditeljstvo i proizvodni sektor.

Najvažnija ekonomska priopćenja u Sjedinjenim Američkim Državama

Kada govorimo o Sjedinjenim Američkim Državama, prvo je potrebno naglasiti činjenicu da se radi o jednoj od najvećih ekonomija na svijetu. Iz toga proizlazi da se svakog mjeseca objavljuje mnogo priopćenja koja mogu utjecati na kretanja tržišta, a samim time i američkog dolara. Traderima je ponekad teško pratiti sva zbivanja na tržištu. Najvažnija priopćenja Banke federalnih rezervi navedena su ispod video priloga.

Centralna banka Sjedinjenih Država naziva se Sustav federalnih rezervi te ima dvojni mandat. Najvažniji aspekti njenog poslovanja posvećeni su praćenju stope zaposlenosti u privatnom sektoru (Non-Farm Payrolls) te inflaciji (CPI). Upravo ta dva aspekta su i najvažnija kada se radi o kretanju tržišta. Ipak, postoje i druga ekonomska priopćenja koja su važna za financijsko ulaganje: ISM (Institute for Supply Management), Manufacturing i Non-manufacturing (ekvivalenti europskom PMI-ju). Zatim Retail Sales (objavljuje se na mjesečnoj bazi), BDP (objavljuje se kvartalno), PPI (Producer Price Index), itd.

Što očekivati od ekonomskih izvješća?

americaOdgovorni traderi će uvijek pratiti zbivanja na ekonomskoj sceni kako bi mogli donijeti kvalitetne i proračunate odluke. U slučaju GBPUSD para valuta mogu očekivati kretanja na tržištu kada dođe do objave NFP-a (Non-Farm Payrolls) u Sjedinjenim Američkim Državama. Isto vrijedi i za Claimant Counta u Ujedinjenom Kraljevstvu, jer su podaci o zaposlenima među najvažnijim podacima svake centralne banke. PMI i ISM pokazuju ekspanzivne ili kontraktivne uvjete za uslužni, proizvodni i građevinski sektor. To se prenosi i na tržište gdje se pokušava oblikovati mišljenje o tome što će se dogoditi na idućem sastanku centralne banke.

FOMC (Federal Open Market Committee) se sastaje svakih šest tjedana. Svaka 2-3 sastanka objavljuju se planovi o vođenju tržišta i ekonomskim prognozama. Održava se i konferencija za novinare. Tijekom ovih događanja, američki dolar se snažno kreće. Posljedica toga je da svi parovi valuta vezani uz dolar prate to kretanje. To uključuje i GBPUSD par.

Više detalja o tome kako trgovati ovim parom valuta možete pronaći u video-prilozima koji se nalaze u članku. U videima su dodatno pojašnjene prednosti ekonomskih kalendara. Ekonomski kalendari vrlo su korisni kao metaoda praćenjua objave ekonomskih izvješća. Traderi koji se služe ekonimskim kalendarom lakše će zaključke ekonomskih izvješća uvrstiti u strategiju trgovanja binarnim opcijama.Prikazan je i najbolji način usporedbe ova dva gospodarstva kako bi trgovanje binarnim opcijama u konačnici bilo uspješno.

Strategije trgovanja binarnim opcijama imaju veliku važnost, jer informirani traderi mogu postići bolje rezultate od onih koji se u trgovanje upuštaju bez znanja o trendu tržišta. Za profitabilno trgovanje važno je i odabrati sigurnog brokera te informirati se koji se brokeri ne preporučuju za uplatu depozita. Popis takvih brokera može se pronaći na crnoj listi.

“General Risk Warning: The financial products offered by the company carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose.”