Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Kako trgovati USDJPY parom valuta?

USDJPY je veoma popularan par u svijetu financijskog trgovanja. Poznat je još i pod nazivom Gopher. Ono što ga čini zanimljivim je da je USDJPY u čvrstoj vezi s dionicama. Također, ovaj par zahtjeva strpljenje u trgovanju radi svoje prirode. Radi se o valutnom paru koji može provesti sate na određenoj razini cijene dok ne dosegne novu razinu. Ono što je prednost USDJPY valutnog para je što je jednostavno trgovati s njim.

Trgovanje parom valuta USDJPY

USDJPY jedan je od sedam valutnih parova koji se sastoje od američkog dolara. Trgovanje USDJPY parom valuta podrazumijeva da trader u svakom trenutku zna što se događa s globalnim tržištem dionica. Događanja na globalnom tržištu dionica su važna jer je ovaj par pod utjecajem tih kretanja.

Trgovanje binarnim opcijama USDJPY parom nije komplicirano. Ako se fokus stavi na Yen na dnevnom ili pak mjesečnom grafu može se vidjeti generalni trend valute te predvidjeti smjer u kojem će vjerojatno krenuti. USDJPY se obično kreće u rangu od 130-85.

Yen je treća najveća internacionalna valuta, a Japan je velesila te druga najveća svjetska ekonomija nakon Sjedinjenih Američkih Država.

Možemo zaključiti kako monetarna politika i ekonomski podaci koji pokreću tržište dionica, najviše utječu i na USDJPY par. Čak mnogo više nego ekonomska priopćenja iz Japana. Ovaj par je nedavno doživio nevjerojatan udarac kada je Bank of Japan odlučila pokrenuti masivni program olakšica, a zasad nema znakova da će u dogledno vrijeme stati s tom politikom. JPY je postao žrtva rastućih vrijednosnih dobara na tržištu dionica.

Prilikom trgovanja USDJPY parom valuta, traderi moraju obratiti pažnju na nekoliko stvari:

  1. Tržišta dionica, posebno američko neka bude prioritet pri praćenju. Monetarne politike SAD-a i Japana imaju izražen utjecaj u trenucima kada oblikuju programe olakšica, jer u takvim situacijama USDJPY par valuta kreće prema gore.
  2. Traderi moraju pratiti odluke o kamatnim stopama i priopćenja za javnost. Bank of Japan se sastaje na mjesečnoj bazi, dok FED zasjeda svakih 6 tjedana.
  3. Tankan izvještaj je jedan od najvažnijih u Japanu jer ilustrira cjelokupno stanje u ekonomiji.

Japanska ekonomija

Japan je u posljednjih 40 godina iskusio nevjerojatan ekonomski rast. Kao prva ekonomija u Aziji i druga svjetska ekonomija, Japan spade pod najveće svjetske izvoznike. Ipak, u prošlosti je poznata i kriza koja je zatresla Japan na sredini prošlog stoljeća. 1950-ih godina, Japan je došao do kraja tzv. Bull faze u nacionalnim dionicama in a tržištu nekretnina. Nakon što je postalo jasno da će taj balon puknuti, ekonomija je usporila te krenula prema deflaciji. Japanski bankovni sustav borio se s s trilijunima Yena u lošim pozajmicama. Izravna posljedica očitovala se u padu potrošnje koji je uistinu bio dramatičan. Nastupila je ekonomija stezanja remena. Čak dva desetljeća se Japanska vlada borila s povratkom na staro stanje. Napori još uvijek traju ali su itekako vidljivi jer je Japan izrastao u jednog od glavnih igrača na tržištu koji ima ogroman utjecaj na ostale svjetske ekonomije.

Najvažnija ekonomska izvješća u Japanu

usd yenU posljednje vrijeme najvažnija stvar na koju traderi moraju obratiti pažnju kada se radi o japanskoj ekonomiji je što centralna banka u Japanu radi i govori po pitanju japanske kupnje obveznica.
Dobro je poznato kako program kupovine obveznica ili kvantitativna olakšica, kako je također zovu, predstavlja najagresivniji potez dosad. Usporedbe radi, dovoljno je reći kako se radi o trostrukoj vrijednosti u odnosu na SAD. Ujedno se radi o gospodarstvu koje je dvostruko manje od američkog.

Iz tog razloga dinamika japanske ekonomije je pod jakim utjecajem monetarne politike centralne banke. Takva situacija čini svaki govor, priopćenje za javnost, konferenciju ili sastanak od presudne važnosti za tradera, jer se cijeli svijet trudi predvidjeti budućnost japanskog jena.

Kao što je već spomenuto u prvom dijelu članka, redovita ekonomska priopćenja poput onog o inflaciji, BDP-u, Tankat izvještaj i sl., također utječu na kretanja USDJPY para valuta. Međutim, radi se o utjecajima od sekundarne važnosti jer je tržište u većini slučajeva fokusirano na direktnu korelaciju između USDJPY i svijet dionica. Fokus je i na tržištu dionica u SAD-u.

Klasičan odnos između kamatnih stopa i odluka centralne banke vrijedi i u ovom slučaju, jer je poznato da veća inflacija donosi i veće kamatne stope dok niža inflacija nosi niže kamatne stope. To znači da kadgod očekujemo priopćenje o inflaciji, možemo očekivati i povećanu volatilnost na tržištu.

Najvažnija ekonomska priopćenja u SAD-u

Kada govorimo o Sjedinjenim Američkim Državama, moramo naglasiti kako se radi o najvećoj ekonomiji u svijetu, pa je i za očekivati kako velik broj važnih ekonomskih vijesti svakog mjeseca dolazi upravo s tog tržišta.

S obzirom na to da centralna banka Sjedinjenih Država, Federalna rezerva, ima dvojni mandat, očito je kako podaci o zaposlenosti (Non-Farm Payrolls) i inflaciji (CPI) imaju najvažniju ulogu. Međutim, postoje i druga važna priopćenja koja utječu na tržište. To su ISM (Institute for Supply Management) Manufacturing i Non-manufacturing (ekvivalenti Europskom PMI-ju spomenutom ranije), Retail Sales (objavljuje se svakog mjeseca), BDP (objavljuje se kvartalno), PPI (Producer Price Index), ADP (Private Payrolls), Durable Goods Orders, itd.

Što očekivati od ekonomskih priopćenja?

U slučaju USDJPY para valuta, traderi mogu očekivati da priopćenja neće imati velikog utjecaja. Razlog tomu je što se odvijaju tijekom azijske sesije koja je poznata po maloj likvidnosti i maloj volatilnosti. Ako do kretanja uistinu i dođe, ono je izraženo i naglo.

Ipak, jedna od stvari koje su važne je korelacija s američkim tržištem dionica. Traderi moraju pratiti i američko tržište kako bi mogli odrediti u kojem smjeru se tržište kreće kako bi mogli donijeti ispravnu odluku.

Ako želimo usporediti vijesti koje dolaze s ovih tržišta, dovoljno je reći kako više pažnje treba posvetiti onima koje dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, a ne iz Japana.

Ekonomska priopćenja svrstavaju se u fundamentalnu analizu tržišta. Ipak, kako bi traderi mogli dobiti kompletnu sliku tržišta binarnih opcija, moraju uzeti u obzir i tehničku analizu. I tehnička i fundamentalna analiza neće biti od prevelike koristi ako je odabir brokera pogrešan. U industriji binarnih opcija važno je paziti na prevare te pomno birati s kojim brokerom trgovati. Kako biste bili sigurni u svoj odabir, izaberite jednog od brokera s  top broker liste ili Regulirani brokeri listi.

“General Risk Warning: The financial products offered by the company carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose.”