Trgovanje financijskim instrumentima uključuje značajan rizik gubitka i nije prikladno za sve investitore. Prije donošenja odluke o trgovanju, razmotrite svoje investicijske ciljeve, razinu iskustva i toleranciju rizika

BESPLATNI DEMO RAČUN S 10.000 EUR!

72% računa malih ulagatelja gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerom

Raspon kod određivanja nivoa pri kupnji opcije

Kupnja opcije nije niti malo jednostavan zadatak traderima te o odluci kojom opcijom trgovati i kada ovisi i rezultat. Call ili Put opcije na prvi pogled djeluju kao prilično jednostavan odabir. Bilo tko na tržištu tko trguje binarnim opcijama zna da to nije baš tako. Dvojbu kojom opcijom trgovati može razriješiti pravilno korištenje raspona, ali najprije treba naučiti što je on i kada ga primijeniti.

Što je raspon i kada se koristi?

Raspon se definira kada postoje dvije točke pomoću kojih se formira smjer kretanja tržišta. Kada uoči te dvije točke, trader ih spaja pomoću trend linije, i to je početak tehničke analize. Povlačenjem trend linije dalje na grafikonu dobiva se moguća razina podrške ili otpora cijena, ovisi da li je trend uzlazni ili silazni. Tako se dobije kanal i raspon.

Na kraju je potrebno razdvojiti raspon i kanal na dva jednaka dijela ili pomoću Fibonaccijeve razine povlačenja gdje tražimo razinu od 50% ili, ako je raspon u donjem vremenskom okviru, kopira se jedna od dvije trend linije koja predstavlja rubove kanala i postavlja se u sredinu. Više o tome kako koristiti raspon kod određivanja nivoa pri kupnji opcije pogledajte u videu.

Kako se koristi raspon?

Kada je cijena na gornjoj ili donjoj strani raspona, kupuje se put opcija ako je trend uzlazni, a call opcija ako je silazni. Traderi uzimaju informacije s lijeve strane grafikona te na temelju tih informacija pokušavaju prognozirati kako će se odvijati desna strana grafa. odgovor na pitanje kako davati takve prognoze nalazi se u tehničkoj analizi. Kada se koristi vrijeme dospijeća u trgovanju binarnim opcijama, ono ovisi o vremenskom okviru u kojemu je tržište u razdoblju konsolidacije. Što je taj vremenski opseg veći, npr. ako je duži i od grafa od četiri sata, tada se može trgovati čak i s opcijama s vremenom dospijeća do kraja tjedna.

Trgovanje binarnim opcijama u većoj mjeri svodi se na prepoznavanje trenda i kupovanje call ili put opcije u trenutku kada se na tržištu formira izvršna cijena. Raspon je posebno primjenjiv na korektivne valove i uzorke poput bikovskih ili medvjeđih zastava te skraćenih trokuta. Jedan od najboljih načina za pronalazak raspona je promatranje trokutastih formacija, jer su trokuti zasigurno jedan od najčešće korištenih uzoraka u tehničkoj analizi. Nakon što se prepozna trokut, gleda se da li je vremenski okvir trokuta u direktnoj korelaciji s vremenom dospijeća opcija. Zatim se promatra trend čiji je trokut dio, taj podatak je važan kako bismo uočili kojom opcijom trgovati.

Korištenje Fibonaccijevih razina povlačenja

Kada se koriste Fibonaccijeve razine povlačenja potrebno je izmjeriti duljinu najdužeg kraka trokuta. U svakom trokutu, najduži val može biti samo val a ili b. Ako je b val taj koji ima najduži krak tada se trokut naziva nepravilnim. Kontraktivni trokut uvijek ima 5 nogu ili valova, od čega najmanje 3 noge, kada ih se usporedi s dužinom najduže noge b vala, moraju imati izmjerenu razinu povlačenja od 50%. Tada imamo plan za trgovanje binarnim opcijama. U drugom dijelu videa informirajte se o dodatnim načinima kako koristiti raspon pri trgovanju binarnim opcijama.

Trokuti daju smjer

O trokutima smo već pisali u članku pod naslovom Grafovi binarnih opcija. Sada ćemo pojasniti kako pomoću trokuta kao alata tehničke analize odrediti trend tržišta i kada je vrijeme za trgovanje call a kada put opcijom. Trokute možemo zvati i obrascima nastavka trenda. Uzlazni trokut , kao što mu i samo ime sugerira, na grafu izgleda kao trokut čiji vrh pokazuje prema gore. Pokazatelj je rasta cijene i sugerira da će cijena nastaviti rasti. Kod njega je crta otpora vodoravna, dok crta podrške ima uzlazni, pozitivan nagib.

triangle

Silazni trokut je suprotnog karaktera, kada ga trader promatra na grafu uočit će da mu vrh pokazuje prema dole, crta otpora je vodoravna kao i kod uzlaznog trokuta, ali crta podrške ima silazni, negativan nagib. često se može uočiti nakon pada cijena i sugerira njihovo daljnje spuštanje.

U slučaju uzlaznog trokuta, preporučuje se kupovina call opcije kada je razina povlačenja ispod 50% . Trokut sadrži i vremenski okvir kojemu je potrebno prilagoditi vrijeme dospijeća binarnih opcija. Na primjer, ako je trokut formiran na dnevnom grafu, tada vrijeme dospijeća treba biti kraj mjeseca ako se trend tržišta nalazi u prvoj polovici mjeseca. Traderi koriste razinu povlačenja od 50% i u slučaju silaznog trokuta.

Binarne Opcije – sreća ili znanje?

Jedna od najčešćih zabluda je da trgovanje ovisi isključivo o sreći. Traderi koji trguju oslanjajući se na sretnu ruku bez konkretnog znanja o tržištu I raznim analizama pomoću kojih ga je moguće pratiti, vrlo brzo se razočaraju. S druge strane, traderi koji ulože svoje vrijeme u informiranje te prouče tehničku I fundamentalnu analizu i prate ekonmski kalendar kako bi bili u tijeku s izvješćima svjetskih ekonomija, znaju da će njihova metoda kad-tad uroditi plodom.

Postoje osnove binarnog trgovanja a ujedno i najčešće pogreške kojima su mnogi trader skloni, a koje bi bilo dobro proučiti te unaprijediti strategiju za zaradu.